Justitiehuizen voeren actie voor meer werkingsmiddelen

Redactie KW

In Kortrijk hebben vakbonden en personeel actie gevoerd voor meer middelen en personeel voor de West-Vlaamse justitiehuizen. Al de hele week komen justitiehuizen uit heel Vlaanderen daarvoor op straat.

Volgens de justitiehuizen krijgen ze alsmaar meer opdrachten, terwijl het beloofd extra personeel er maar niet komt. Zo moeten ze sinds vorig jaar ook daders opvolgen die een elektronische enkelband moeten dragen. In Ieper en Brugge blijven dossiers langer liggen en ook Kortrijk vreest weldra voor achterstand.

Het justitiehuis in Brugge is het grootste van de vier West-Vlaamse justitiehuizen. Hier werken 38 mensen, onder wie 30 justitieassistenten. Maar dat zijn geen voltijdse betrekkingen. Er is volk tekort.

“Het is zo dat wij in 2007 al mensen te kort hadden en in 2007 is daar dan nog een extra opdracht bij gekomen, namelijk het elektronisch toezicht,” licht directeur Ann Vandewalle van het Justitiehuis in Brugge toe. “Er werden vijf mensen beloofd, maar tot op heden zijn die er nog altijd niet. Concreet betekent dit dat wat elektronisch toezicht betreft wij 35 dossiers niet onmiddellijk kunnen opstarten, wat een wachttijd betekent van vijf tot zes maanden.”

Andere taken zijn de opvang van slachtoffers, het uitwerken van verblijfsregelingen voor de kinderen bij echtscheidingsprocedures, juridische informatie geven aan burgers en daders begeleiden die onder voorwaarden worden vrijgelaten. En ook daar stapelt het werk zich op.

” Op dit moment liggen een 60-tal dossiers op begeleiding te wachten. Concreet betekent dat als de rechtbank probatievoorwaarden oplegt aan iemand wij de begeleiding niet onmiddellijk kunnen opstarten , er is een wachttijd van zo’n acht maanden.”

Brugge is niet de enige met achterstand en daarom laten de vier West-Vlaamse justitiehuizen zich horen in Kortrijk. Ieper heeft bijvoorbeeld twee maanden achterstand in de verblijfsregelingen, wat het lijden voor de betrokkenen nog groter maakt. In Kortrijk en Veurne kunnen ze het voorlopig nog bolwerken, al is er ook daar een stijgende werkdruk.

” In rapportage naar de opdrachtgever bijvoorbeeld, die is nu veel beknopter en we gaan ook vlugger doorverwijzen naar de vrije hulpverlening,” zegt Justitieassistent Peter De Wit. Dat leidt tot meer stress, zegt hij.

En niet alleen het tekort aan personeel ligt op de maag.

“Er is bijvoorbeeld al jaren geen preventie-adviseur meer en er is niets georganiseerd rond tbc-testen of hepatitis-inentingen en moederschapsbescherming,” zegt Veerle Putzeys van het ACV. “Ook naar infrastructuur toe is er ene probleem, veel huizen zijn te klein of verouderd.”

Al geldt dat laatste niet voor Brugge. Morgen overhandigen de Vlaamse justitiehuizen een petitie aan Minister van Justitie Vandeurzen met hun grieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier