Justitie ruilt oud gerechtsgebouw voor nieuw op Kortrijk Weide

Redactie KW

Justitie in Kortrijk gaat het oude gerechtsgebouw in de Burgemeester Nolfstraat ruilen voor een nieuw nog te bouwen gerechtsgebouw. Dat zal aansluiten bij het nieuwe gerechtsgebouw waar nu de politie- en handelsrechtbank huist. In de buurt dus van Kortrijk Weide. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck vanavond in Kortrijk bekendgemaakt.

In het oude gerechtsgebouw zetelt onder meer de correctionele rechtbank en de rechtbank van eerste aanleg. Ook het parket heeft er onderdak. Er loopt al sinds jaren een renovatieproject om het gebouw op te kalefateren, maar dat liep heel wat vertraging op. Een deel van de werken in de zittingzalen bleef zelfs onafgewerkt. De volledige renovatie zou zo’n 18 miljoen euro kosten en pas over vijf jaar af zijn.

Tegen 2015

Het nieuwe gebouw zal zo’n 25 miljoen euro kosten. Voor er met de bouw kan worden begonnen, moet het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (Rup) nog worden goedgekeurd. Verwacht wordt dat over twee jaar, in 2011, de bouwwerken kunnen worden aangevat. Tegen 2013 zou justitie dan definitief het oude pand kunnen verlaten. Vermoedelijk wordt dat dat verkocht.

Kortrijk Weide


Op Kortrijk Weide komt ook het nieuwe politiegebouw voor de politiezone Vlas. De gerechtelijke politie, die nu in de Belfaststraat huist, zou dan ook in het nieuwe politiegebouw onderdak krijgen en daarmee zitten alle gerechtelijke diensten dan op een site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier