Justitie en Welzijn bieden met Clean Up drughulptraject aan minderjarigen aan

Redactie KW

De twee jaar geleden in het leven geroepen vernieuwende en krachtdadige aanpak van hardnekkig druggebruik bij jongeren levert positieve resultaten op. Die samenwerking in de arrondissementen Kortrijk en Ieper, op initiatief van het parket, de vzw’s Oranjehuis en Kompas, wordt verdergezet onder de naam ‘Clean Up’. Vijf van de 25 begeleide minderjarigen zijn intussen clean.

De voorbije jaren werd in de arrondissementen Kortrijk en Ieper op initiatief van het parket, de vzw Oranjehuis en vzw Kompas, een project uitgewerkt voor een vernieuwende en krachtdadige aanpak van hardnekkig druggebruik bij jongeren.

“Het aanbod richt zich tot jongeren die volharden in druggebruik, in contact komen met Justitie en niet meer functioneren op essentiële levensterreinen”, duidt Karlien Ververken, woordvoerder parket Kortrijk. Het succes en de positieve evaluatie van het project liet de betrokken overheden beslissen tot verderzetting van het aanbod op meer reguliere basis.

Gericht op minderjarige druggebruikers

Bij de opstart van het project in 2009 werd een extra parketcriminoloog tewerkgesteld die uitsluitend de drugdossiers

behandelt. “Dankzij een duidelijk drugbeleid voor minderjarigen op parketniveau worden alle drugdossiers gescreend. Na advies gaat het dossier naar de jeugdrechtbank. De jeugdrechter heeft door ons aanbod een extra mogelijkheid binnen het gamma van maatregelen.”

Van de 400 dossiers werden er 120 door parketcriminoloog opgenomen, wat leidde tot de opstarting van het hulpprogramma voor een 25-tal drugjongeren. Vijf van hen zijn door het drughulptraject van de vzw’s Oranjehuis en Kompas intussen clean. De vorige naam ‘Project NulTolerantie’ werd gewijzigd in ‘Clean Up’. “Er is ruimte voor het procesmatige aspect van ‘clean worden’ en bovendien is er vaak ‘cleaning to do’ op verschillende levensterreinen”, zegt Sabine Bourgeois, directeur vzw Oranjehuis.

Kruisbestuiving ‘zachte’ en ‘harde’ hand

Vanaf 1 januari 2012 wordt het drughulptraject door de jeugdrechters als leerproject opgelegd kunnen worden, dit zal mogelijk zijn voor 20 jongeren op jaarbasis. Er wordt nagegaan om het project ook in andere arrondissementen te implementeren. Stefaan De Clerck, voormalig Justitieminister en burgemeester van Kortrijk, wijst op de sterke, gepersonaliseerde aanpak van de problematiek.

“De liaisonfunctie bij het parket maakt het mogelijk om op een adequate manier beginnende, jonge druggebruikers op het spoor te komen. De combinatie en kruisbestuiving tussen de ‘zachte’ en ‘harde’ hand levert vruchten op. Vandaar ook onze beslissing om dit relatief uniek project verder te zetten.”

Bekijk hier de reportage

(LVA)

Meer vanavond in het WTV-nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier