Jury en hof bezig met bepalen strafmaat op assisenproces Christiaan Mechele

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge weten Christiaan Mechele (43) en zijn vrouw Iris Vanden Berghe (41) dinsdagnamiddag welke straf ze krijgen. De jury en het hof hebben zich teruggetrokken om te beslissen over de strafmaat.

Christiaan Mechele en Iris Vanden Berghe werden maandag al schuldig bevonden aan foltering van en aan het onthouden van voedsel en verzorging aan de licht gehandicapte Davey Vanden Berghe, de zoon van Iris Vanden Berghe. Davey overleed daardoor op 28 december 2004 aan een longinfectie.

Mechele en Vanden Berghe kregen dinsdagmiddag het laatste woord. “De straf die ik krijg, is mijn verdiende straf”, zei Mechele. “Ik ben beschaamd en heb spijt om wat ik gedaan heb. De straf zal ik dragen en ik zal als een beter mens uit de gevangenis komen.”

Ook Vanden Berghe vindt de straf die ze zal krijgen een verdiende straf. “Ik zal de straf waardig dragen”, zegt Vanden Berghe. “De straf zal ooit voorbij gaan, maar het schuldgevoel zal ik voor de rest van mijn leven dragen.”

De advocaten van Mechele en Vanden Berghe vroegen aan de jury en het hof om hen niet de maximumstraf te geven. “Wat hij gedaan heeft, is compleet onaanvaardbaar, maar hij is niet het ultieme kwaad”, zei Johan Platteau, advocaat van Mechele. “Zijn dochtertjes van 6 en 7 jaar hebben hem nodig. Hij houdt van zijn kindjes. Nu mogen ze Mechele slechts 90 minuten per maand zien. Geef Mechele een klap, een verschrikkelijk harde klap, maar duw hem niet de afgrond in. Twintig jaar gevangenis is al meer dan genoeg.”

Ook Vincent Vereecke, advocaat van Vanden Berghe, vroeg om een mildere straf. Hij pleitte over haar blanco strafblad en over haar andere rol in de feiten. Het arrest volgt in de loop van dinsdagnamiddag. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier