Journalist en revuepionier Herman Moerman overleden in Oostende

Redactie KW

In Oostende is op vrijdag 1 februari Herman Moerman overleden. De voormalige journalist was ook vele jaren auteur van de Oostendse Revue en gaf er gestalte aan de door hem bedachte figuur Tjeppen Krotte. Hij werd 82.

Herman Moerman werd op 4 juli 1930 in Deinze geboren, maar verhuisde in zijn jeugd naar Middelkerke. In 1947 kon hij als drukker aan de slag bij de nv Unitas, de uitgever van De Zeewacht. Later werd hij journalist bij Het Nieuwsblad van de Kust, Tips en Het Laatste Nieuws.

In 1968 nam hij samen met Gerard Dangreau, Werner Rabau en Henri Poldervaart het initiatief voor een nieuwe Oostendse Revue. Hij was 18 jaar lang auteur van de sketches en liedjesteksten van deze revue, die tot 10.000 toeschouwers naar de Kursaal lokt. In 1971 creëerde hij de figuur Tjeppen Krotte, aan wie hij 16 jaar als acteur gestalte gaf.

Herman Moerman werd in 1978 de eerste laureaat van de persprijs ‘Gouden Mathille’, die de Oostendse Persclub nog altijd elk jaar toekent aan een verdienstelijke Oostendenaar. In juni 1993 startte hij de privé-uitgave Dagboek van een Aangespoelden. Het driemaandelijkse eenmanstijdschrift liep tot juni 2006, werd daarna een tijdje gestopt, maar in oktober 2008 hernomen als digitale uitgave. Enkele weken terug verscheen nog het laatste nummer.

Herman Moerman was getrouwd met Christiane Verburgh, vader van Greet en Hilde en grootvader van Nel, Pepijn, Sam en Nona. Er wordt afscheid genomen in strikte intimiteit.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier