Journalist buiten vervolging gesteld in onderzoek ‘De Stoete Ostendenoaere’

Redactie KW

Het parket staakt het onderzoek naar de actiegroep De Stoete Ostendenoare. Journalist Douglas De Coninck van De Morgen, die ervan werd beticht de bendeleider te zijn, wordt buiten vervolging gesteld.

Dat schrijft De Morgen maandag. De raadkamer in Brugge buigt zich op 17 december over de zaak. Naast die van De Coninck vraagt het parket die dag ook voor de Blankenbergse politicus Piet Wittevrongel (Dwars) de buitenvervolgingstelling.

De Stoete Ostendenoare deed zich sinds 2004 opmerken door een aantal acties tegen standbeelden van Belgische vorsten.

Eind 2006 hoopten speurders van de cel-terrorisme van de federale politie in Brugge de daders te kunnen ontmaskeren via De Coninck, omdat die als enige in contact was gekomen met de actiegroep. Hij werd meermaals ondervraagd en schermde met het journalistieke bronnengeheim. Dat was niet naar de zin van onderzoeksrechter Paul Gevaert, die De Coninck zelf in staat van beschuldiging stelde als ‘leider van een criminele bende’. De Coninck ontkende altijd elke betrokkenheid en zag in de betichting een drukkingsmiddel om hem de namen van de echte daders te ontlokken. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier