Joost Rommel is de man achter ‘Ramskapelle Leeft’

Redactie KW

Sinds juni 2006 heeft Ramskapelle zijn eigen website ‘Ramskapelle Leeft’. Initiatiefnemer Joost Rommel combineert dit met een wekelijkse nieuwsbrief die hij op zondagavond naar alle contactadressen stuurt. Wat was de drijfveer van deze nu 47-jarige man om daarmee te beginnen ?

Ramskapelle is een dorp dat leeft. Het kent vele verenigingen die activiteiten organiseren. Om deze activiteiten voldoende kenbaar te maken, vatte ik het plan op om de bewoners op de hoogte te brengen van al deze activiteiten. Sommigen durfden immers wel eens te beweren dat er niet veel te doen is. Toen ik deze uitspraken aan de realiteit toetste, stelde ik vast dat dit eigenlijk niet klopte. Vandaar…,” begint Rommel zijn verhaal.

Aanvankelijk vond hij het een beetje labeur om iedere week nieuws te vergaren. Het gebeurt dikwijls dat hij op zondagochtend denkt dat er tegen ‘s avonds geen nieuwsbrief zal zijn, maar wonder boven wonder loopt het nieuws toch binnen. „Naarmate er meer dorpsgenoten de weg naar de website vinden, wordt dit zoekwerk alsmaar minder groot. Het is nu al zover gekomen dat mensen zelf nieuws aanbrengen of foto’s nemen die via de website bekeken kunnen worden”, legt Joost uit.

Beeldmateriaal

Het aanbieden van beeldmateriaal over Ramskapelle vindt hij een van de grootste troeven van de site. „Gino Aspeslagh en Christian Asseloos hebben de voorbije maanden al dikwijls hun fototoestel meegedragen ten dienste van Ramskapelle Leeft,” voegt hij eraantoe.

Wekelijkse klassiekers op de weblocatie zijn de resultaten van de plaatselijke voetbalploeg. Jeroen Rotty schrijft van iedere wedstrijd een verslag. Ook de resultaten van wielrenner Nico Kuypers vinden hun weg op de website. Voor de vele verenigingen wordt er plaats gemaakt. Andere rode draden zijn reportages. Ruimte krijgt Jo Sarrazyn, oud-inwoner van Ramskapelle, die in Toscane woont en bijdragen levert over zijn werk in Italië. Maar ook Marc Delanghe, een inwoner die vorig jaar maandenlang in Afghanistan als militair aan het werk was en van daaruit dagboekverhalen overbracht. Interessante reportages zijn er van de wandelliefhebbers Daniël en Lisette Plyson-Mylle over hun wandelreizen naar Santiago de Compostela en hun wandelbedevaarten naar Halle.

Wel en wee

„Ik probeer ook het persoonlijke wel en wee van onze dorpsgenoten mee te geven”, vertelt Rommel verder. „Vreugde en verdriet, dat vind ik ook belangrijk, omdat dit nu net een dorp anders maakt dan een stad. Verbondenheid.”

De website bestaat nu ruim twee jaar. Voor Joost Rommel blijft het een constante uitdaging om telkens weer voort te doen. Het doet hem deugd als mensen in het dorp hem komen zeggen wat ze op de webstek gelezen of gezien hebben.

(DCR)

Geïnteresseerden kunnen volgend adres intikken : ramskapelle.googlepages.com (zonder www of http ervoor)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier