Jongvolwassenen en jonge gezinnen trekken weg uit West-Vlaamse centrumsteden

Redactie KW

Terwijl steden als Gent, Mechelen en Antwerpen de jongste jaren steeds meer twintigers en dertigers tellen, lijkt die trend zich niet meteen voor te doen in onze West-Vlaamse centrumsteden.

Dat concludeert Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem uit Brugge uit de nieuwste cijfers van de Vlaamse overheid. “De bevolking van Antwerpen, Gent en Leuven groeide sedert 2000 met meer dan 10%. Maar in steden zoals Kortrijk en Brugge is er geen grote aangroei. In Oostende is er vooral vergrijzing. West-Vlaanderen valt buiten de ruit van de werkgelegenheid. Dit maakt het voor hoogopgeleide jongeren minder aantrekkelijk om er te wonen. Toch zouden de West-Vlaamse steden zich samen met Rijsel, Parijs en Londen verder kunnen ontwikkelen.” verduidelijkt Van Volcem.

Studentensteden groeien aan

Het beeld wordt diverser als we kijken naar het aantal jongeren en jonge gezinnen die zich in de stad gaan vestigen. Vooral de grote studentensteden groeien aan. “Opmerkelijk is dat Brugge de laatste jaren de trend keerde en opnieuw aangroeit in bevolking. Dit loopt opvallend gelijk met de realisatie van bijkomende studentenhuisvesting in de West-Vlaamse hoofdstad.” aldus Van Volcem, die in de vorige legislatuur bevoegd was voor huisvesting.

Vergroening en vergrijzing

De steden tonen een zeer diverse tendens op vlak van het aantal jongvolwassenen en jonge gezinnen die de stad tegemoet komen ofwel verlaten. Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen zijn het populairst bij jongvolwassenen en jonge gezinnen. In Brugge is er voor beiden een sterke daling. Ook Genk, Kortrijk en Oostende zien heel wat jonge gezinnen vertrekken. Roeselare en Turnhout slagen er wel in 20 tot 29 jarigen aan zich te binden, maar zien dan weer 30 tot 39- jarigen vertrekken.” aldus Mercedes Van Volcem.

(A.D.)

Meer hierover vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier