Jongeren willen 13,5 euro betalen voor gehoorbescherming

Redactie KW

Uit een enquête van de gemeentelijke preventiedienst van Knokke-Heist blijkt dat jongeren de kans op gehoorschade op fuiven en evenementen hoog inschatten en dat ze bereid zijn te betalen om zich daartegen te beschermen. De jongeren willen gemiddeld 13,5 euro uitgeven. Dat is bijna genoeg voor een set kwalitatieve oordopjes.

Het gemeentebestuur zelf concludeert dat oordopjes uitdelen soms efficiënter is dan het muziekvolume op 90 decibel te begrenzen.
Uit de enquête die tijdens de zomermaanden werd afgenomen bij 191 jongens en 189 meisjes blijkt dat 15 procent altijd en 45 procent soms gehoorbescherming gebruikt. Circa 65 procent van de jongeren schat de kans op gehoorschade op evenementen en fuiven in als hoog tot zeer hoog. Even veel bevraagde jongeren zegt al last te hebben van kwalen als oorsuizen, gepiep, minder goed horen of vervorming van het geluid.

90 decibel

Zes op tien jongeren zijn bereid om te betalen voor gehoorbescherming. Het gemiddelde bedrag dat ze willen besteden is 13,5 euro. “We hebben tijdens metingen op strandfuiven en evenementen vastgesteld dat het gebruik van oordopjes een goed middel is om zich te beschermen”, zegt eerste schepen Maxim Willems. “Het geluid begrenzen op 90
decibel is niet altijd evident. Bij strandfuiven is het volume dan
zelfs te stil om te kunnen dansen.”

gratis oordopjes

Het West-Vlaamse provinciebestuur gaat het project van Knokke-Heist in 2011 financieel ondersteunen. Dit jaar werden in de badstad al tweeduizend pakketjes oordopjes gratis verdeeld. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier