Jongeren niet te spreken over de plannen voor het nieuwe cultuur- en jeugdcentrum

Redactie KW

Vorige week keurde de gemeenteraad van Ieper de plannen goed voor het nieuwe cultuur- en jeugdcentrum bij het station. Maar de plannen stuiten op groot protest bij de jongeren van de Kattenstad. „Dit nieuwe jeugdhuis is een vergiftigd geschenk”, zeggen ze. „En inspraak hebben we niet gekregen.”

Polyvalente zaal

Het grootste hekelpunt voor de medewerkers is het verdwijnen van een polyvalente zaal. „Aanvankelijk werden ons een eigen polyvalente zaal voor 250 man én een concertzaal met een capaciteit van vijfhonderd personen beloofd, maar de kleinste zaal werd plots uit de plannen geschrapt”, legt medewerker Willem Goemaere uit. „Klaas Kindt, coördinator vzw JOC Ieper, heeft daarover niet eens de jeugdraad ingelicht. Van die cruciale beslissing is zelfs geen verslag terug te vinden.” Zoals het er nu dus voor staat is in het nieuwe complex naast een caféruimte, één grote zaal voor de jongeren voorzien. Maar die zaal moeten ze delen met de dienst Cultuur en dat zien de jongeren met de voorgestelde beheersovereenkomst niet zitten. „De overeenkomst rond het beheer van die zaal is helemaal niet op maat van de jeugd”, gaat Willem verder.

In een open brief van het jongerenbestuur van het jeugdhuis aan alle Ieperlingen staan vraagstellingen naar JOC-coördinator Kindt, schepen van Jeugd Dieter Deltour, burgemeester Luc Dehaene en cultuurfunctionaris Jan Victoor. Vooral Kindt moet het ontgelden bij de jongeren. „Wij begrijpen niet dat hij als coördinator van vzw JOC Ieper een positief advies gaf over deze verhuisplannen, terwijl zijn hele achterban hem duidelijk een negatief advies gaf”, klinkt het bij vrijwilliger Thomas Mares.

“Jeugdraad was op de hoogte”

Over het verdwijnen van de kleine polyvalente zaal vindt JOC-coördinator Klaas Kindt dat hij recht in zijn schoenen staat. „Er is nooit beloofd dat die zaal er zou komen. Zo niet, dan staat dat niet op papier.” In 2006 heeft het JOC samen met de jeugdraad een lijst opgesteld met wat zij van het nieuwe jeugdhuis verwachtten. „Daarin was inderdaad een polyvalente zaal voor kleine activiteiten tot 250 man opgenomen. Die zou voornamelijk door het JOC worden gebruikt, wat niet hetzelfde is als exclusief gebruik. Daarnaast zou dan ook een zaal voor staande concerten met een capaciteit van vijfhonderd personen voorzien worden. Toen was het nog de bedoeling die zaal uit te rusten met een uitschuifbare tribune zodat er ook theatervoorstellingen in konden plaatsvinden.” Maar plots wou het schepencollege van dat idee afstappen. „Ze wilden een zaal met vaste zitting, waardoor de gevraagde grote zaal voor een staand publiek dreigde te verdwijnen. Ik heb toen onmiddellijk gepleit voor een grotere zaal dan die van 250 man. Zo zou het JOC een belangrijk aspect van zijn werking kunnen behouden, namelijk concerten organiseren. Van die nieuwe plannen was de jeugdraad zeker op de hoogte.”

Schepen van Jeugd Dieter Deltour (CD&V) snapt niet waarom de jongeren geen vrede kunnen nemen met de grote zaal van 500 personen. „Het zou toch totaal onverantwoord zijn om vijftien miljoen euro te investeren in een complex met een zaal voor slechts 360 toeschouwers ? Dat is geen enkele vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie. Nu kunnen we tenminste ook grote muziekgroepen naar Ieper trekken, bands waar je anders voor naar Kortrijk of Roeselare moet rijden. En in die grote zaal kunnen ze toch ook hun kleinere concerten organiseren ?” (RVB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 12 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier