Jongeren maken voortaan eigen webradio

Brugge heeft nu een eigen jongerenradio via het web
Redactie KW

In Brugge opent vanavond een nieuw jongerenontmoetingscentrum. Villabota is de naam en het centrum ligt in het Koningin Astridpark. Villabota is meer dan enkel een ontmoetingsplaats voor jongeren. Ze kunnen er ook zelf radio maken, via het internet. Het centrum is vooral bedoeld voor jongeren die over de middag hun boterhammen eten in het park.

Villabota is gevestigd in het oude nierdialysepaviljoen. Het heeft de stad Brugge en de vrijwilligers een jaar tijd gekost om alles in orde te brengen.

“Hierin is een bedrag geïnvesteerd van 125000 euro,” zegt burgemeester Patrick Moenaert. “Daarbovenop komen nog eens 10.000 euro werkingskosten per jaar. De begroting is voorzien tot 2013.”

De naam Villabota komt van de vroegere naam voor het Koningin Astridpark, Le Jardin Botanique. Nu wordt het park in de volksmond nog altijd de Botanieken Hof genoemd.
Het initiatief komt van de stad Brugge en past in hun project rond ruimte voor jongeren. Het centrum en de radio draaien volledig op de schouders van vrijwilligers.

“Het is eigenlijk een tweeluik,” zegt Wannes Fremaut van Villa Bota. “Langs de ene kant heb je de internetradio met eigen studio en een hele jongerenwerking er rond. Vrijwilligers uit het Brugse die zich bezighouden met muziek, de presentatie of techniek zullen samen een hele jongerenradio uitbouwen. Langs de andere kant is er het ontmoetingscentrum. Op schooldagen is het open van 12 tot 13 u en jongeren kunnen er iets drinken, hun boterhammen opeten, spelletjes spelen.”

Radio Villabota werkt samen met het Gentse REC radiocentrum. Die hebben onder meer Urgent, de Gentse studentenradio, uit de grond gestampt. Hoewel al veel internetradio’s verdwenen zijn door de financiële druk van de auteursrechtenvereniging SABAM, schrikt Villabota er niet voor terug om een nieuwe internetradio op te starten.

“Wij hebben een uitgekiend begrotingsplan vooropgesteld. We hebben daarbij zo goed mogelijk rekening gehouden met Sabam. Dat zou normaal geen probleem mogen zijn. Maar we zien wel als we bezig zijn,” zegt Fremaut.

In het ontmoetingscentrum worden ook workshops gegeven, voor radioreporters. En elke vrijdag kan je bijzondere sporten oefenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier