Jongeren jeugdhuis De Harp uit Zwevegem redden leven van Klaas

Redactie KW

Wat voor vele jongeren vrijdagavond een rustige avond moest worden met vrienden in het Zwevegemse jeugdhuis De Harp, werd een avond vol emoties die de aanwezigen nooit meer zullen vergeten. Door het kordaat en efficiënt optreden van een groep 17-jarige jongeren, werd het leven van een jongeman gered.

„Ik had permanentie tot 18.30 uur”, vertelt jeugdcentrumcoördinator Wouter Vandemaele. „Plots belde men me op met de melding dat iemand flauw gevallen was. Ik rende naar beneden en zag Klaas op de grond liggen. Tot mijn grote verbazing waren Jirg en Brecht toen al bezig met het toedienen van hartmassage en mond-op-mondbeademing. Alsof er op voorhand een draaiboek was uitgeschreven, was de dienst 100 al gebeld door Michiel. Cédric Smits had op zijn beurt de ouders verwittigd en enkele anderen probeerden de mensen die in paniek dreigden te geraken te bedaren.”

Net EHBO-cursus gevolgd

„Ik kwam toe met de fiets aan de jeugdclub,” vervolgt Jirg. „En een paniekerige Olivier vertelde me dat Klaas op de grond lag. Ik rende naar binnen en zag onmiddellijk dat het heel ernstig was. Als bij toeval hadden we twee dagen eerder met onze klas in het Sint-Theresia Instituut een sessie EHBO gevolgd. Ik paste de geziene reanimatietechniek onmiddellijk toe. Na een tijdje reanimeren begon het hart van Klaas weer te kloppen. De dokter van de MUG feliciteerde ons met ons geleverde werk toen hij vertrok”, besluit Jirg.

Fuif als bedanking

„Klaas werd in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden”, vervolgt Wouter. „Zaterdagavond rond 23 uur kwam dan het bericht dat Klaas ontwaakt was en wat later het bericht dat hij heel waarschijnlijk geen letsels zou overhouden, een hele opluchting voor de hele jeugdclub.” Vader Paul is logischerwijs eindeloos dankbaar. „In elk geval zal ik de jeugdclub trakteren op een spetterende fuif van zodra Klaas weer de oude is”, vertelde hij. „ Wat deze jongeren vrijdagavond presteerden is fenomenaal.”

(GD)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad). En maandag 7 februari in het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier