Jongeren Huize Godtschalck verbroederen met Ierse jongeren

Redactie KW

10 jongeren van Huize Godtschalck, het tehuis voor geplaatste jongeren, in Loker gaan van 9 tot 11 november verbroederen met tien Ierse jongeren, vijf uit Noord-Ierland en vijf uit de Ierse Republiek. Drie dagen lang gaan ze kennismaken met elkaar en elkaars cultuur. Ze zullen verblijven in het Messines Peace Village, beter gekend als het jeugdhotel te Mesen.

Deze verbroedering kadert in een project, dat de naam ‘Van Godtschalck tot Tipperary’ kreeg en dat geselecteerd werd door het VCM-Contactforum voor Erfgoedverenigingen, die vorig jaar de projectoproep ‘oorlogserfgoed en jongeren’ organiseerde. Huize Godtschalck diende dit project in en behoort nu tot de laureaten.

De jongeren van Huize Godtschalck en de Ierse jongeren zullen tijdens hun driedaagse samen uitleg krijgen over de Eerste Wereldoorlog en de Wijtschateboog; meer bepaald ook over de relatie tussen Loker en Ierland en het Ierse conflict van vorige eeuw. Ze gaan ook het Ierse Vredespark in Mesen bezoeken. Ze zullen zich inleven in het soldatenleven van 14-18 door in originele uniforms, bewapend en bepakt zoals de soldaten 90 jaar geleden, een parcours te wandelen langs verschillende herdenkingsmonumenten en sites.

Die tocht zal eindigen in de Duitse oorlogssite Bayernwald in Wijtschate, waar loopgraven gerestaureerd werden. In die loopgraven (of in de bunkers van de Lettenberg) zullen ze de nacht doorbrengen. De omstandigheden en het leven van de Eerste Wereldoorlog worden zo getrouw mogelijk nagebootst, zowel op vlak van voeding, accommodatie, dagverloop en gebruiken, met de bedoeling de jongeren het leven, maar ook het lijden en de ontberingen aan de lijve te laten ondervinden.

Op 11 november eindigt het project met een herdenkingsplechtigheid bij de Ierse muur in de voortuin van Huize Godtschalck te Loker, waar ook de Ierse majoor William Redmond, die sneuvelde tijdens de mijnenslag van Wijtschate-Mesen in juni 1917, begraven ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier