Jongeren die einde examens vieren zetten appartement in brand

Redactie KW

Jongeren die het einde van de examens vierden in een dakappartement in Oostduinkerke, hebben een uitslaande brand veroorzaakt. 14 mensen werden geëvacueerd maar er vielen geen slachtoffers.

De zoon van de eigenaars van het dakappartement boven pizzeria Basilico in de Albert-I-laan 93, vierde donderdagnamiddag met 3 kameraden – allemaal jongeren van rond 16 jaar – het begin van de vakantie. Wellicht gooiden ze daarbij achteloos hun nog brandende sigarettenpeuken in de bloempot die op het terras stond.

Die vloog in brand. De brand stak de plastieken planken van het afdakje boven het terras aan. De smeltende planken vielen op de houten vloer. In geen tijd stond het appartement in lichterlaaie. De brandweerkorpsen van Koksijde en Oostduinkerke snelden ter plaatse. De ambulanciers Edwin Nolf en Robby Sparks liepen vlug naar de 6 etages van het gebouw om de bewoners te alarmeren. 14 mensen werden geëvacueerd, onder wie de 4 jongeren.

‘Daarna zijn we als eersten de vlammen met de brandspuit te lijf gegaan’, aldus Edwin Nolf. ‘De evacuatie is vlot verlopen. Er was geen rookontwikkeling in het appartementsgebouw zelf’, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (LDD) die ter plaatse kwam. ‘Het appartement is onbewoonbaar, maar kan vlug hersteld worden.’

De 4 jongeren werden ondervraagd door de politie. ‘Moeder zal tevreden zijn, zei de zoon van de eigenaars’, aldus een omstaander. ‘Maar wie van ons heeft er nooit eens een brandende sigaret in een bloembak gegooid?’.

Het jonge koppel Stefaan Bontinck en Katrien Van Eetvelde uit Zele behoorde tot de mensen die geëvacueerd werden. ‘Wij verblijven hier een weekje in een appartement op de 2de verdieping. Ze zijn komen kloppen met de melding dat er boven brand was. We zijn rustig naar buiten gegaan. We hebben er nauwelijks iets van gemerkt. We roken het wel’, aldus het koppel. ‘Het belangrijkste hebben we meegenomen’, aldus Katrien die naar hun 6 weken oude kindje in de wieg wijst. ‘Morgen zit onze vakantie er helaas op. We wilden er nog een dagje van genieten.”

De kusttram stond door de brand een hele tijd stil in de Albert-I-laan. (MMA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 3 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier