Jongeren brengen nacht door in loopgraven van de Westhoek

Redactie KW

In Wijtschate hebben een twintigtal jongeren de nacht doorgebracht in de loopgraven van Bayernwald, een Duitse oorlogssite. De groep bestond uit Ierse jongeren, en jongeren van Huize Godschalk in Loker. Het zijn vooral Ierse soldaten geweest die in 1917 in Wijtschate streden om het dorp te bevrijden.

Een dreigende lucht, en een strakke wind, gisteravond in de Duitse loopgraven Bayernwald in Wijtschate. Omstandigheden die aantonen hoe hard het leven was voor de soldaten die hier tijdens de Eerste Wereldoorlogen vochten. Met een overnachting in deze loopgraven wou Huize Godtschalck uit Loker enkele jongeren kennis laten maken met ‘de echte oorlog’.

Om het allemaal nog echter te maken, kreeg iedere jongere een eigen taak: eten klaarmaken, een vuurtje stoken, de wacht houden. De meesten waren blij dat het maar één nachtje duurde.

Naast jongeren van bij ons, bestond het gelegenheidspeloton ook deze keer voor de helft uit Ieren. Het waren ook Ierse soldaten die Wijtschate van het Duitse gezag bevrijden. Voor de jonge Ieren heeft de gemeente ook nu nog een symbolische functie.

Door de zware regen en te weinig schuilmogelijkheden, hebben enkele jongeren de loopgraven vanmorgen vroeg al moeten verlaten. Maar zowel de Belgische als de Ierse jongeren wilden naar eigen zeggen de nacht nog es overdoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier