Jongen van amper 16 mag naar Cambridge

Roelandt Decorte (16) uit Tiegem mag naar Cambridge
Redactie KW

Een jongen uit Tiegem zal in oktober aan de wereldvermaarde Cambridge University gaan studeren. Het is uitzonderlijk dat een Vlaming de kans krijgt om zijn volledige opleiding aan een topuniversiteit door te brengen. Bovendien is de jongeman nog maar 16 jaar. In Cambridge kiest hij voor de richting Classics, de studie van de Griekse en Latijnse cultuur.

Roeland Decorte lijkt een doodgewone jongen, maar is dat niet. Hij wordt over een maand 17 en is pas afgestudeerd aan het Onze Lieve Vrouw Hemelvaartinstituut in Waregem. Omdat hij een grote honger heeft naar kennis, zocht hij een nieuwe uitdaging. Het is de universiteit van Cambridge geworden.

“Hier ligt de nadruk op reproduceren,” zegt Roeland Decore. “Daar ligt de nadruk op kritische zelfstudie en een eigen mening formuleren aan de hand van essays. Dat zijn korte werkstukken die je schrijft over bepaalde onderwerpen uit de klassieke oudheid en je mening uiteendoen over een of andere veldslag.”

Er waren dit jaar 29.000 kandidaten voor de ruim 3.000 beschikbare plaatsen in Cambridge. Roeland doorstond zware toelatingsproeven. Cambridge bestaat uit 31 colleges waarvan de meeste eeuwenoud zijn en prachtige gebouwen hebben.

Studenten van Cambridge moeten daar ook logeren en tijdens het weekend beschikbaar zijn. Zijn ouders zullen hem een hele tijd moeten missen, maar zijn apetrots.

“We mikten naar de top 10 van die Engelse universiteite, maar we hadden nooit gedacht dat hij zou binnenraken in Cambridge,” zegt papa Pieter Decorte.

Ook zijn broer Robrecht studeert in Groot-Brittannië. Hij behaalde in zijn eerste jaar aan de University College of Londen grootste onderscheiding. Het is Roeland zijn grote droom om na zijn studentenjaren aan de Cambridge Universiteit te blijven werken. En dat zou een nog grotere stunt zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier