Jongen van 8 uit Oeselgem zoekt samen met Rode Kruis stamceldonor

Redactie KW

MET VIDEO – In ons land vechten vandaag een kleine honderd kinderen tegen leukemie, een vorm van bloedkanker. Zo ook de kleine Jietse uit Oeselgem. De jongen van acht krijgt al maanden chemotherapie, maar alleen een stamceltransplantatie kan hem genezen. Samen met een groep ouders en het Rode Kruis lanceert hij een dringende oproep naar nieuwe stamceldonoren.

Bij Jietse Roose uit Oeselgem is zowat een half jaar geleden leukemie vastgesteld. Hij volgt de lessen thuis mee van achter zijn pc, want zijn weerstand is zo zwak geworden dat zelfs de kleinste hoestbui hem ernstig ziek kan maken.

Iedereen kan helpen

Alleen een stamceltherapie kan Jietse helpen. Samen met enkele lotgenoten doen zijn ouders dan ook een oproep om mensen aan te zetten zich te melden als stamceldonor. En iedereen kan helpen. Moeder Veerle Lisabeth: “In eerste instantie moet je alleen wat bloed geven in een centrum van het Rode Kruis. Dan typeren ze het bloed en komt dat in een databank. Wanneer ergens ter wereld iemand stamcellen heeft die met de jouwe overeenkomen, word je opgeroepen om een bekkenpunctie te ondergaan voor beenmerg. Maar men kan ook bloed aankweken, zeg maar, om in grote hoeveelheid te kunnen afnemen.”

1 kans op 50.000

De kans dat Jietse de perfecte donor vindt, is gemiddeld 1 op 50.000. Maar hoe meer stamceldonoren zich aanmelden, hoe groter de kans dat iemand waar ook ter wereld geholpen kan worden.

Jongen van 8 uit Oeselgem zoekt samen met Rode Kruis stamceldonor

Bekijk hier de reportage

(AD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier