Jonge ondernemers willen eID gebruiken als betaalmiddel

Redactie KW

Drie jonge ondernemers uit Waregem en Deerlijk willen tickets te koop aanbieden gekoppeld aan de elektronische identiteitskaart. Het is duidelijk dat de elektronische identiteitskaart hoe langer hoe meer gebruikt wordt als volwaardig betaalmiddel.

Mogelijk maak je al meer gebruik van je elektronische identiteitskaart (eID) als ruilmiddel dan je dacht. Veel bibliotheken gebruiken de kaart al als betaalmiddel en als lidkaart. Ook de spoorwegen hebben de voordelen ervan ontdekt. Hier en daar zijn er ook al winkels die er gebruik van maken en ook in het voetbal zijn er initiatieven om de kaart te gebruiken als betaalmiddel. Een aantal supporters van KV Kortrijk kan bij wijze van proef online een plaats in het stadion reserveren. Bij aankomst steken ze ter controle hun elektronische identiteitskaart in de kaartlezer en dan mogen ze het stadion binnen.

Fuiven en events

Wat Jonas De Smet uit Waregem, Matthias Vanneste uit Deerlijk en Frederik Goerlandt uit Waregem willen invoeren bij fuiven en evenementen is een beetje vergelijkbaar met wat nu in het voetbal gebeurt. Jonas : “Via een website die wij beheren, zullen mensen thuis een ticket kunnen kopen voor een evenement via hun elektronische identiteitskaart. Ze plaatsen hun kaart in de kaartlezer en via een database kopen ze hun ticket. Eens ze die bevestiging hebben, weten ze dat ze binnen kunnen. De consument moet dan alleen zijn identiteitskaart bij hebben als hij naar de festiviteit gaat, waar hij de kaart weer in een kaartlezer moet inbrengen. Die staat via een laptop in verbinding met onze server en ziet meteen als de betaling gebeurd is.”

Iedereen wint

De ondernemers zijn van oordeel dat hun oplossing tot goedkopere tickets zal leiden en het is ook milieuvriendelijker. Ook de organisatoren zijn er bij gebaat. “Omdat ze een hele administratie uitschakelen en het ook voor hen gebruiksvriendelijker is. Ze hebben ook alleen maar een kaartlezer en een laptop nodig. De kaartlezer is zelfs gratis te verkrijgen bij de overheid. Nog een voordeel is dat de zwarte markt wordt uitgeschakeld omdat de tickets echt op naam staan.”

(FVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Gaver)

Het drietal wil via een marktonderzoek ook een antwoord krijgen op de vraag of de consumenten wel zitten te wachten op die online tickets gekoppeld aan de elektronische identiteitskaart. Hier is daarover een online enquête te vinden: http://bit.ly/eid-tickets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier