Jonge dame achter de stuurknuppel

Redactie KW

Kijk maar eens goed de volgende keer dat je een helikopter door het luchtruim ziet scheren. Misschien wordt deze wel bestuurd door de zeventienjarige Claire De Volder, Belgisch jongste vrouwelijke helikopterpilote.

Met de auto rijden mag ze nog niet – ze is volop aan de voorbereiding van haar theoretisch examen bezig – maar een helikopter besturen kan ze wel al.

Claire De Volder kreeg dit weekend als jongste jongedame in België haar helikopterdiploma overhandigd. Toch kreeg de jonge pilote deze niet zomaar in de schoot geworpen. De laatstejaarsstudente Latijn-Wetenschappen werkt al twee jaar aan het realiseren van haar vliegpassie. “Het zat al langer in mijn hoofd,” vertelt de jonge vliegenierster. “Als kind wil iedereen wel piloot of dierenarts worden. Bij mij is het blijven hangen.”

Haar theoretische opleiding startte de Knokke-Heistse als vijftienjarige in oktober 2007. In februari dicht jaar mocht ze voor het eerst alleen de lucht in. Na een totaal van 57 lesuren praktijk helikopter is ze nu ‘gelost’. Claire mag met andere woorden, alleen, met een helikopter van het type Robinsons 22 met plaats voor piloot en één passagier, heel België en Europa doorkruisen. Als praktisch examen moest Claire van Knokke-Heist naar Geraardsbergen en over Sint-Niklaas heen terug vliegen.

Daarvoor moest ze eerst intensief de navigatie voorbereiden en pas na een perfect uitgevoerde ‘preflight check’ mocht ze opstijgen. “Dat opstijgen is het moeilijkste onderdeel het de opleiding,” vertelt instructeur Petrus Verschraege. “We spenderen daar gemiddeld wel twintig lesuren aan. De start is moeilijk. Een helikopter is dynamisch onstabiel. Je moet de helikopter leren beheersen maar je kan het vergelijken met leren fietsen. Eens je het door hebt, heb je het vast voor altijd.”

De instructeur ziet jaarlijks vele studenten vol passie starten maar op de tien studenten toch vier opgeven. “De meeste haken de eerste weken af tijdens de zware theoretische lessen.” Afhaken was bij Claire geen optie. “Ze is enorm intelligent en leert enorm snel,” vindt haar leraar. “Het vliegen is fantastisch,” glimlacht Claire zelf. “Het is iets heel speciaal, een droom die uitkomt.”

En de mama? Die is gewoon trots. “Al was ik wel blij dat ik, toen Claire haar eerste solovlucht ondernam, ik dat niet vooraf wist. Mijn boodschappen zouden niet zo rustig zijn verlopen.” (chrb/foto jds)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier