Jonge chef Matthieu Beudaert kookt in National Gallery in Londen

Redactie KW

Vanaf vandaag tot en met 31 mei staan West-Vlaamse gerechten op de menukaart van het museumrestaurant van The National Gallery in Londen. Naar aanleiding van de tentoonstelling over de Vlaamse Renaissance schilder Jan Gossaert wordt een ‘Flanders menu’ op de restaurantkaart geplaatst. Voor de samenstelling van het menu werd de jonge West-Vlaamse chef Matthieu Beudaert (Tables d’Amis) uit Kortrijk geselecteerd.

Het ‘Flanders menu’ van Matthieu Beudaert uit Kortrijk plaatst de West-Vlaamse topgastronomie dus opnieuw in de internationale belangstelling. Matthieu Beudaert van Table d’Amis in Kortrijk was in 2011 de hoogste nieuwkomer bij GaultMillau met een score van 15/20. Hij werd door de Knack-restaurantgids 2011 verkozen tot ‘meest beloftvolle kok van het jaar’. De jonge chef is bovendien kunsthistoricus van opleiding en is daarom de geknipte kandidaat om het ‘Flanders Menu’ in The National Gallery samen te stellen. Dit menu bestaat uit eigentijdse versies van Vlaamse klassiekers als karnemelkstampers, verloren brood, hutsepot,… Hierbij maakt de chef gebruik van West-Vlaamse producten als grijze garnalen, mosterd van Wostyn en Petrus Oud Bruin bier.

Reactie Matthieu

“Het is een hele eer om Vlaanderen culinair te vertegenwoordigen in Londen gedurende drie maanden. Nu dacht ik dat ik met de kunstwereld nog weinig ging te maken hebben na mijn carrièrewending anderhalf jaar geleden, een verkeerde inschatting. Via de schilder Jan Gossaert werk ik weer binnen de muren van een museum en dan nog wel in The National Gallery in Londen. We hebben een voorbeeld genomen aan Jan Gossaert die zo’n 500 jaar geleden een trip maakte naar Italië : wij hebben onze Vlaamse keuken hier en daar wat opgefrist met zuiderse invloeden. Wat we willen brengen is een levendig, dynamisch beeld van Vlaamse, klassieke streekgerechten, eigen aan ‘ons’, maar onderhuids altijd gelinkt aan diverse invloeden vanuit het Noorden en het Zuiden.” aldus Matthieu Beudaert.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen en in het nieuw van WTV vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier