Jonge brandweerlui op vakantie helpen bosbrand blussen

Redactie KW

Vier jonge brandweerlui van het Torhoutse brandweerkorps zijn twaalf dagen samen op reis geweest naar Italië Spanje en – vooral – de Côte d’Azur in Frankrijk. Ze beleefden er onverwacht hét avontuur van hun vakantie. Ze arriveerden als een van de eersten bij een bosbrand en mochten samen met de lokale spuitgasten het vuur bestrijden.

De vier zijn Matthieu Vanwalleghem (25) uit de Sneppestraat 19, Miguel Casteleyn (24) uit de Sneppestraat 28, Glenn Turner (23) uit de Kortemarkstraat 174 en Bram De Bruyne (25) uit de Kapelrie 48 in Varsenare. Allen zijn voorlopig nog ‘gewone’ brandweerman, maar hebben de ambitie om te klimmen op de hiërarchische ladder. Matthieu, Glenn en Bram zijn ook ambulancier.

Brand aan rand van camping

Niemand van de vier jonge brandweerlui kon bij het vertrek vanuit Torhout vermoeden dat donderdag 23 juli dé sensatiedag van hun reis zou worden. Diezelfde dag reden de vier jongelui op de weg van Marseille naar Martigues, toen ze een beginnende bosbrand ontdekten. De beboste zijkant van een uitgestrekt kampeerterrein bleek vuur te hebben gevat en de rookpluimen stegen hoog op.

“De lokale brandweer was verwittigd, maar nog net niet ter plaatse”, vertelt Glenn. “We reden prompt op de vlammen af en kwamen er als een van de eersten aan. Eventjes dachten de brandweerlui dat wij het vuur hadden aangestoken, maar ze waren snel van onze onschuld overtuigd. Toen we vertelden dat we tot een Belgisch brandweerkorps behoorden, mochten we zelfs helpen meeblussen : de waterslangen uitrollen, enzovoort. In minder dan een uur was de al bij al beperkte bosbrand bedwongen. Een twintigtal manschappen trad daarvoor in actie.” (Johan Sabbe)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier