Jonge boeren voeren actie voor provincieraad

Jonge land- en tuinbouwers hebben in Brugge actie gevoerd bij het begin van de provincieraad. Ze willen dat de consumenten hun producten bij hen op de hoeve kopen, in plaats van te veel te betalen in een warenhuis.
Redactie KW

Jonge land- en tuinbouwers hebben in Brugge actie gevoerd bij het begin van de provincieraad. Ze willen dat de consumenten hun producten bij hen op de hoeve kopen, in plaats van te veel te betalen in een warenhuis. De provincie steunt de boeren daarbij en wil ook de consument warm maken voor hoeveproducten.

Jonge land- en tuinbouwers van de Groene Kring tonen het verschil in prijs aan de hand van twee manden. Allebei zijn ze gevuld voor 20 euro, de een in de winkel en de andere rechtstreeks bij de boer.” Je kan het duidelijk zien: dit is de mand aangekocht voor 20 euro in de supermarkt. En dat is de mand aangekocht bij de landbouwer. Zo kunnen we aantonen dat het verschil drastisch is”, klinkt het bij Dries Veys van de Groene Kring.

Meer producten bij de boer voor dezelfde prijs, vers en bovendien van goede kwaliteit. Die wil de Groene Kring volop promoten.

“We willen graag dat de consumenten Belgische producten kopen en indien mogelijk bij de boer. Op die manier kunnen wij wat meer afzet creëren, zodat de economie in de landbouw kan verbeteren”, zegt Dries Veys. De provincie steunt de actie. Ze helpt de landbouwers al om hun teelten rendabel te maken, en ook bij de verkoop van hoeveproducten.

Slechts 6% van schadedossiers afgewerkt

Op de provincieraad blijkt dat nog maar 6 procent van de schadedossiers van de landbouwramp in 2006 zijn afgewerkt, en dat door een probleem van vergoeding voor de experts. Maar over drie maanden is die achterstand weggewerkt, belooft de gouverneur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier