Jong Groen Oostende verzet zich tegen invoering GAS-boete voor spijbelaars

Redactie KW

De Oostendse onderwijsschepen Martine Lesaffre (Open VLD) pleit vandaag voor het invoeren van GAS-boetes om het spijbelen tegen te gaan. Volgens Jong Groen Oostende is dat een verkeerd signaal.

“Financiële sancties zullen de jongeren niet terug naar de schoolbanken krijgen en dreigen de problemen alleen maar op de spits te drijven. Vaak gaat dit immers om jongeren uit financieel kwetsbare gezinnen”, zeggen Belinda Torres Leclercq en Niels Decoene. “Door boetes te geven verergert het stadsbestuur de financiële problemen. Bovendien worden niet de jongeren gestraft, maar de ouders, die in vele gevallen geen vat meer hebben op hun kinderen”

Nepoplossingen

Spijbelen is een eerste stap naar een uitval van jongeren uit ons onderwijs en hypothekeert de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Spijbelen is dan ook een te belangrijk maatschappelijk probleem om het aan te pakken met nepoplossingen. “De Stad Oostende moet samen met de scholen bemiddelingstrajecten uittekenen en door sociale media en computerlessen spijbelende jongeren opnieuw motiveren. Er is geen wonderoplossing, maar enkel een geïntegreerde aanpak op maat van de leerling mogelijk. Het is cruciaal om ook de ouders hierbij te betrekken”, zegt Jong Groen.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier