Jommekeshuis geopend in Koksijde

Redactie KW

In Koksijde is het Jommekeshuis geopend. In het voormalig vissershuisje waar striptekenaar Jef Nys nog heeft verbleven, is er nu een klein museum. De stripfiguren Jommeke en zijn papegaai Flip vertellen over de familie Nys. Het begon met de grootvader van Jef Nys, die het vissershuisje in Koksijde liet bouwen. De familie Nys heeft heel wat banden met de visserij.

De grootvader van Jef Nys, Carolus, liet het huisje bouwen. Toen had hij nog geen flauw vermoeden dat dit ooit een beschermd monument zou worden en als museum zou worden ingericht. Toen zijn grootvader was gestorven, kwam Jef Nys hier vaak logeren bij zijn oom die IJslandvaarder was.

Het gemeentebestuur kocht in 2003 de woning om er een erfgoedhuis van te maken. Vandaar dat er ook elementen zijn die weinig met de stripheld te maken hebben, maar wel een link hebben met Koksijde. Voor de kinderen is er een doe-atelier en wie dat wil, kan na het bezoek een jenevertje drinken. Het Jommekeshuis is elke schoolvakantie open en gratis toegankelijk.

(BDJ/LD)

Meer in het nieuws van Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier