Joke van de Velde komt naar West-Vlaanderen

Redactie KW

Tien jaar geleden werd Joke van de Velde Miss België. De Gentse blondine organiseert dit jaar voor de eerste keer Miss West-Vlaanderen én, aardig nieuws voor mannelijk West-Vlaanderen : ze verhuist binnenkort naar de kust, naar Knokke ! Jawel, het worden weer hete zomers…

Zondagavond vindt in Knokke de finale van Miss West-Vlaanderen plaats, georganiseerd én gepresenteerd door Joke van de Velde (30).

Al last van zenuwen op met die finale zo dichtbij ?

Joke van de Velde : „De truc is om er altijd goed op tijd aan te beginnen. Anders is dat niet doenbaar, want ik heb ook nog mijn ander werk : presentaties, fotoshoots, beurzen… Wat wel is : naarmate die zondagavond dichterbij komt, lijkt het alsof de tijd alsmaar sneller gaat. Terwijl de dagen en nachten nog altijd even lang zijn. Of even kort.”

Dit is het eerste jaar dat jij je ontfermt over Miss West-Vlaanderen. Je bent nochtans al een tijdje aan de slag bij Miss België, niet ?

„Ja. Ik help al vier jaar bij de organisatie van Miss Oost-Vlaanderen en nu spring ik ook in West-Vlaanderen bij. Het Comité Miss België zocht nog iemand en omdat ik dat graag doe… Vroeger dacht ik eraan ooit met een eigen kledingzaak te beginnen, maar nu zie ik me professioneel meer de richting van het organiseren uit gaan.”

Ah, je wil de nieuwe Darline Devos worden ?

„Dat hoeft niet per se Miss België te zijn, ik wil ook compleet andere events organiseren.”

De Miss West-Vlaanderen-verkiezing heeft de voorbije jaren handenvol organisatoren versleten. Hoe komt dat ?

„Dat vraag je beter aan het Comité Miss België, denk ik. Sommige mensen zien er alleen maar het schoonste van in, maar in zo’n wedstrijd moet je heel veel tijd en energie willen steken. Voor mezelf ben ik een perfectionist : de show moet in orde zijn, de meisjes moeten zich goed voelen…”

Jij bent van Melle, van Oost-Vlaanderen dus, maar heb je iets met onze provincie ?

„Ik woon nog altijd in Melle, maar ik ben aan het kijken om iets te kopen. Op het gemakske, je mag niets overhaasten. Waarschijnlijk zal dat ergens aan de kust zijn.”

Aha, en waar precies ?

„In Knokke. Ik ga daar al zo veel jaar naartoe, vind daar vlot mijn weg…Ik ga graag naar Knokke. Als het mooi weer is, maar ook als het euh, Belgisch weer is. Om er uit te waaien. Ik heb daar ook nood aan. Daarom dat ik veel yoga en pilates doe; dat helpt tegen de zenuwen. Als zelfstandige heb je áltijd stress, want : geen werk geen centen. Hout vasthouden, maar mij gaat dit werk al tien jaar goed af. Ik teken meteen voor nog vijf jaar op dit niveau; van zodra ik voel dat het mindert, ben ik even snel weg als ik gekomen ben.”

Snap je er al iets van als er iemand West-Vlaams tegen jou begint te koet’n, sorry, praten ?

„Door veel op te trekken met de finalistes van Miss West-Vlaanderen begin ik hun taaltje over te nemen. Dat heb ik ook als ik onder Nederlandse vrienden ben…”

>> West-Vlaams Inburgeringsexamen

Een Oóst-Vlaamse die voor het eerst Miss Wést-Vlaanderen organiseert en straks ook aan de Wést-Vlaamse kust woont: die moet natuurlijk op de rooster gelegd worden, en wel middels een West-Vlaams inburgeringsexamen. Eerste reactie van ‘la’ van de Velde: „Ah nee, ik ga volledig gebuisd zijn!”

1. Aardrijkskunde: wat is het hoogste punt van West-Vlaanderen? Antwoord: de Kemmelberg.

Joke: „Ik weet het niet. De Kemmelberg, zeg je? Oei, en ik ben die nochtans al een keer opgereden. Met de fiets, ja. Boven was ik zo kapot als iets. Schrijf maar op dat ik dat wist, hé. Wil je dat doen voor mij? (ziet mij twijfelen) Neen dus.”

2. Politiek: hoe heet de West-Vlaamse gouverneur? Antwoord: Paul Breyne.

Joke: (tot haar moeder) „Mama, weet jij het? Geen idee.”

3. West-Vlaams dialect: wat is geen dier: een ‘kobbe’, een ‘keun’, een ‘kiesak’ of een ‘geirnoar’ ? Antwoord: een kiesak. De andere drie zijn respectievelijk een spin, een konijn en een garnaal.

Joke: „Ah, dat weet ik, want een kiesak is een vuilaard. Nu krijg ik toch wel twee punten, hé ? En een stuute is een boterham, dat weet ik ook!”

(…)

(Mico)

Het hele interview én de volledige resultaten van Jokes ‘inburgeringsexamen’, in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 10 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier