John Crombez: “Dit had ik absoluut niet verwacht”

Redactie KW

John Crombez (SP.A) is de nieuwe staatssecretaris voor Fraudebestrijding. “Dit had ik absoluut niet verwacht. Johan Vande Lanotte verdient het om minister te worden, en net als zowat iedereen dacht ik dat ze aan één Oostendenaar in de regering genoeg zouden hebben.”

John Crombez moest maandagavond, nadat bekend werd dat hij staatssecretaris wordt, duidelijk nog bekomen. “Dit had ik absoluut niet verwacht”, lacht de Oostendenaar. “Dat er naast Johan (Vande Lanotte, SRA) in de regering nog plaats is voor een tweede Oostendenaar, is een verrassing. En met Monica De Coninck zijn we met drie, al is zij enkel in Oostende geboren en er niet opgegroeid.”

“Fraudebestrijding vind ik een fantastische uitdaging, het is best wel een belangrijke bevoegdheid. Het is ook heel gedetailleerd beschreven, het neemt wel vijf bladzijden in beslag in het regeerakkoord. Ik vind het bijzonder interessant omdat het een breed spectrum bestrijkt. Er is natuurlijk het fiscale luik, maar daarnaast is er het ook een sociaal luik. Ik zal nu mijn best doen om in zo’n kort mogelijke tijd tot actie te kunnen overgaan.”

“Mee de basis gelegd”

Fraudebestrijding is overigens geen nieuwe materie voor John Crombez. “In de 4,5 jaar dat ik federaal aan de slag geweest ben, onder andere als kabinetschef van Johan Vande Lanotte, ben ik veel met de materie bezig geweest. Toen hebben we overigens de basis van de fraudebestrijding zoals het er nu uitziet gelegd, met de opstart van de databanken en van bv. de opsporingsdienst sociale zaken”, aldus John Crombez.

Johan Vande Lanotte zelf zegt dat hij hoopt dat John door dit staatssecretarisschap binnen 2,5 jaar de sterke man van SP.A zal worden, toch minstens in West-Vlaanderen. “Toch schoon dat hij dit zegt”, aldus Crombez. “Ik ben zijn kabinetschef geweest en nu werken we samen in de regering. Dit is heel erg fijn om te horen.”

John Crombez is tot nu toe tamelijk onbekend bij het grote publiek, al werkte hij zich wel al in de kijker bij mensen die de politiek van nabij volgen. “Ik weet niet of ik door dit staatssecretarisschap meer naambekendheid kan verwerven, dat is echt heel moeilijk in te schatten. Maar dit is zeker een departement dat mensen verwachtingsvol en hoopvol inschatten en ik zal hard werken”, onderstreept John Crombez, die zich gesteund weet door partner Vivi Lombaerts. “Vivi (jarenlang woordvoerster van SP.A-kopstukken, SRA) kent het leven op de kabinetten natuurlijk bijzonder goed en we hebben goede afspraken gemaakt.”

Naar de koning

Maandagavond was hectisch voor John Crombez, die nog een aantal vergaderingen bijwoonde en overspoeld werd door een lawine aan telefoontjes. “Vieren zal niet voor vanavond zijn. Morgen krijg ik voor het eerst de kans om de koning te ontmoeten en ik wil toch niet in een belabberde toestand voor hem staan”, besluit John al grappend.

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier