Johan Vande Lanotte steunt omstreden ontginningsproject in Stille Oceaan

Redactie KW

Het parlement keurt volgende week donderdag een wet goed die bedrijven toelaat om grondstoffen te zoeken in internationale wateren.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) stelde deze wet op. Deze nieuwe wet is positief voor het Oostendse bedrijf G-TEC Sea Mineral Resources, dat op koperjacht wil in de Stille Oceaan. Dat schrijft De Morgen woensdag. G-TEC is geïnteresseerd in nodules die op de diepste oceaanbodems liggen, aardappelvormige stenen die grondstoffen bevatten die gebruikt worden voor allerhande technologische toepassingen.

Thuisland moet zich borg stellen

In 2012 kreeg G-TEC van de Verenigde Naties een concessie voor een gebied van 74.000 kilometer in het oosten van de Stille Oceaan. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het thuisland zich borg stelt voor het bedrijf en de activiteiten. En dat is precies wat Vande Lanotte doet, aldus De Morgen. Bij de aanvraag van het bedrijf stuurde hij al een brief mee, waarin hij verzekerde dat de Belgische regering mee achter het project staat. Met de wet zorgt hij nu voor een wettelijke basis.

Niet onbesproken

De ontginning van de oceaanbodem is niet onbesproken. Vande Lanotte stelt echter dat alles strikt wordt gecontroleerd door de VN. “Wij geven de kans aan Belgische bedrijven om zich kandidaat te stellen bij de VN, meer niet”, aldus de woordvoerder, die benadrukt dat het voorlopig enkel om onderzoek gaat. “Er wordt niet ontgonnen. Als dat ooit gebeurt, zullen de VN oordelen of de milieurisico’s aanvaardbaar zijn.”

Calvo : “Vande Lanotte zette het parlement buitenspel”

Groen-kamerlid Kristof Calvo is niet overtuigd. “Het is de tweede keer op korte tijd dat deze regering aan ecologische afbraak doet”, zegt hij. Calvo vraagt zich bovendien af waarom ‘de Keizer van Oostende’ al een garantie gaf aan de VN, hoewel er nog geen wet was. “Hij heeft het parlement daar buitenspel gezet voor een gecontesteerde deal.” Vande Lanotte wil niet horen van een Oostende-connectie: “Vandaag is G-TEC inderdaad de enige kandidaat, maar alle andere geïnteresseerden kunnen evengoed gebruikmaken van deze wet.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier