Johan Vande Lanotte nieuwe voorzitter raad van bestuur Exploitatie Kursaal Oostende

Redactie KW

(UPDATE 2) – Vanmorgen is de raad van bestuur van EKO – Exploitatie Kursaal Oostende – ontmanteld en vervangen door een nieuw bestuur, met als voorzitter Johan Vande Lanotte. Ontslagen bestuursleden Wouter De Vriendt en Geert Lambert (Groen!) vinden dat de oppositie door dit nieuw bestuur monddood wordt gemaakt. Hilde Veulemans, tot vanmorgen voorzitter van EKO, betreurt het dat de bestuursleden niet vooraf werden verwittigd. Ook Vande Lanotte heeft al gereageerd.

Deze ochtend werd de Raad van Bestuur van EKO volledig ontmanteld. De bestuursleden namen ontslag of werden ontslagen. Zo werden ook bestuursleden Geert Lambert en Wouter De Vriendt, beiden Groen!-oppositieraadslid, ontslagen.

“Bedoeling is om tot een nieuwe samenstelling te komen, waarbij de oppositie wordt buitengesloten. Het ziet ernaar uit dat Johan Vande Lanotte de nieuwe voorzitter wordt, met twee onafhankelijke bestuursleden en de heren Cyriac Borloo en Peene als bestuursleden vanuit Toerisme Oostende”, aldus Geert Lambert en Wouter De Vriendt.

Monddood

“Het Kursaal zit in zeer moeilijke papieren en dan moet je consensus nastreven. Het is altijd de bedoeling geweest om over de meerderheid en minderheid heen samen beslissingen te nemen. Bij de opstart van de autonome gemeentebedrijven werd steeds inbreng vanuit de oppositie gegarandeerd, ook in dochterondernemingen. Met deze nieuwe situatie wordt het roer zeer drastisch omgegooid. We vrezen dat de meerderheid de touwtjes stevig in handen neemt en op deze manier elke inspraak vanuit de gemeenteraad monddood maakt. Nochtans moet de finale rekening wel door de gemeenschap betaald worden, indien het misloopt. We hopen nog altijd dat het Kursaaldossier een positieve wending krijgt, maar we zien niet in hoe dit beter gegarandeerd wordt zonder inspraak en democratische controle.”

Ondertussen bevestigde Johan Vande Lanotte dat hij de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van EKO is. “EKO wordt een puur technische vennootschap,” zegt Vande Lanotte. “Ik zal die beheren, samen met vier financiële experten. We gaan ons enkel bezighouden met het gebouw op zich. De vzw Kursaal wordt wel politiek samengesteld.”

Opsplitsing

Schepen Hilde Veulemans (CD&V) is niet langer voorzitter van EKO. “Dit is een beslissing van AGSO, het autonoom gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende, die werk maakt van de opsplitsing tussen de exploitatie van de Kursaal en het gebouw zelf. Die opsplitsing hadden we al eerder aangekondigd. Ik ben inderdaad geen voorzitter meer van de raad van bestuur van EKO, maar ben wel voorzitter van de vzw Kursaal Oostende, die zal instaan voor de exploitatie van de Kursaal. Het gebouw blijft onder de hoede van EKO, dat een nieuwe raad van bestuur kreeg die voorgedragen werd door AGSO.”

Hilde Veulemans betreurt wel dat de bestuursleden van de raad van bestuur niet vooraf verwittigd werden. “Zelf was ik natuurlijk wel op de hoogte, maar het was aan AGSO om de bestuursleden op de hoogte te brengen. Ik begrijp dat dit voor sommigen onder hen een donderslag bij heldere hemel was.”

(SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier