Johan Vande Lanotte neemt ontslag als bemiddelaar

Redactie KW

(UPDATE) Johan Vande Lanotte, die woensdag zijn ontslag heeft aangeboden aan koning Albert II, was precies 98 dagen aan zet als koninklijk bemiddelaar. Op de dag van zijn aanstelling, donderdag 21 oktober, zei de SP.A’er al dat hij ‘misschien wel voor de moeilijkste opdracht uit (zijn) politieke loopbaan’ stond.

Nadat de koning sinds de verkiezingen van 13 juni al Bart De Wever (N-VA) als verduidelijker had aangesteld, André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) als bemiddelaars en Elio Di Rupo (PS) als preformateur, kwam eind oktober Johan Vande Lanotte het veld in. De argwaan bij N-VA, die vooraf niet geïnformeerd was over de benoeming, was groot. Na drie maanden van vruchteloze communautaire onderhandelingen kreeg Vande Lanotte ‘het herstellen van het vertrouwen’ tussen de onderhandelende partijen N-VA, PS, CD&V, SP.A, cdH, Groen! en Ecolo als opdracht mee. Ook moest Vande Lanotte de discussie over de financieringswet objectiveren – een opdracht waarvoor hij samenwerkte met de Nationale Bank en het Planbureau.

Moeizame weg

Op 24 november maakte hij een eerste nota over een voorstel tot hervorming van de financieringswet over aan de zeven partijen. De Franstalige partijen vragen ‘verduidelijkingen’. Twee weken later, op 9 december, worden de communautaire onderhandelingen enkele dagen opgeschort omdat de moeder van Vande Lanotte in kritieke toestand verkeert. Het verhindert de bemiddelaar niet verder te werken en op 14 december een nieuw voorstel van financieringswet op tafel te leggen. De Vlaamse partijen reageren vrij positief, de Franstaligen schieten het voorstel evenmin af.

Globale nota

Eind december wordt duidelijk dat Vande Lanotte mikt op een globale nota die moet dienen als basis voor verdere onderhandelingen over een groot communautair akkoord. Aan het begin van het nieuwe jaar, we zijn intussen 3 januari, maakt hij zijn nota over aan de andere partijen. Het document bevat voorstellen rond de financieringswet, de financiering van Brussel, BHV, de overdracht van 15 miljard euro aan bevoegdheden en de modernisering van het politieke bedrijf.

Eerste keer handdoek in de ring

Omdat met name CD&V en N-VA op essentiële punten aanpassingen willen aan de nota vooraleer de onderhandelingen opnieuw worden opgestart, gooit Vande Lanotte op 6 januari de handdoek in de ring. Hij biedt de koning zijn ontslag aan. De vorst houdt dat in beraad. Na vijf dagen maakt Vande Lanotte een doorstart. De koning vraagt hem ‘elk nuttig initiatief’ te nemen om de politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken, en dit ‘in bevoorrechte samenspraak’ met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Het ‘triumviraat’ is geboren.

Ontslag

Een eerste vergadering van de drie tenoren verloopt in een gespannen sfeer en levert maar één concrete afspraak op: de technische werkgroep met experten van de zeven partijen gaat zich weer buigen over de financieringswet. De tweede vergadering van het triumviraat zorgt evenmin voor een nieuwe dynamiek. Er wordt afgesproken dat de zeven partijen opnieuw per taalgroep gaan onderhandelen, in aanwezigheid van Vande Lanotte. Die bijeenkomsten vinden op dinsdag 25 januari plaats (Franstaligen) en woensdag 26 januari (Nederlandstaligen). Na afloop van die tweede vergadering trekt Vande Lanotte naar koning Albert II voor zijn zesde verslag als koninklijk bemiddelaar. Tijdens dat onderhoud biedt hij opnieuw zijn ontslag aan. In tegenstelling tot de eerste keer, hield de vorst zijn antwoord niet in beraad en aanvaardde hij dat ontslag.

(FV/Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier