Johan Vande Lanotte: “Met John is mijn opvolging verzekerd”

Redactie KW

MET VIDEO – Hij werd al langer genoemd als mogelijke SP.A-minister in de regering di Rupo, maar nu is het zeker: Johan Vande Lanotte legt deze week de eed af als minister van Economie. “Ik ben heel blij met mijn bevoegdheden”, aldus de Oostendenaar, die ook blij is dat stadsgenoot John Crombez staatssecretaris van fraudebestrijding is. “Mijn opvolging is verzekerd.”

Een tevreden Johan Vande Lanotte maandagavond. Het SP.A-kopstuk wordt opnieuw minister. “Ik ben heel tevreden met mijn pakket. Ik had economie graag gehad en heb dat ook zo gezegd aan onze voorzitter Bruno Tobback, die er ook voor geijverd heeft. Economische zaken, met de prijzenpolitiek, de index, consumentenzaken… Dat is belangrijke materie. Neem nu de evolutie van de prijzen, nu stijgen die te snel, als minister van Economie kan je daar ook iets aan doen”, aldus Johan Vande Lanotte, die ook vicepremier is.

“Ik ben ook tevreden dat ik opnieuw minister van de Noordzee ben. Het is goed dat onze Noordzee vermeld wordt”, benadrukt Vande Lanotte.

“John Crombez moet nieuwe sterke man worden”

Een van de grootste verrassingen is ongetwijfeld dat de regering di Rupo twee Oostendenaren zal tellen. Naast Johan Vande Lanotte maakt ook zijn poulain John Crombez er deel van uit, als staatssecretaris van Fraudebestrijding. “Twee Oostendenaren lijkt veel, maar voor Oostende doen we graag iets speciaals”, lacht Vande Lanotte. “Ik ben zeer gelukkig dat John staatssecretaris is. Zo kan ik mijn opvolging verzekeren. John moet de nieuwe sterke man van SP.A worden, zeker in West-Vlaanderen. John verdient dit ook.”

“Of ik aan stoppen denk? Binnen 2,5 jaar ben ik er 60 en is John er 40, hij zou dan toch de sterke man van SP.A moeten zijn, of toch minstens voor West-Vlaanderen. Daar moeten we voluit voor gaan. Als dat niet lukt, dan zijn we verkeerd bezig. Maar begrijp me niet verkeerd. Deze ministerspost is voor mij zeker geen uitloopbaan, ik zal keihard werken. En of John en ik samen zullen carpoolen? Ik weet niet of dat altijd zal lukken, maar ik weet wel dat we goed samen zullen werken.”

Ook Monica De Coninck van Oostende afkomstig

Ook de tweede SP.A-minister, Monica De Coninck, is trouwens uit Oostende afkomstig. “De keuze voor Monica ten nadele van Caroline Gennez was niet makkelijk, heel pijnlijk voor Caroline. Maar Monica is OCMW-voorzitster en schepen in Antwerpen, waar ze al bewezen heeft wat ze waard is. Maar het was een harde keuze.”

De regering di Rupo heeft veel werk voor de boeg, en weinig tijd. “Het zal keihard werken worden, maar dat ben ik gewoon. De volgende vakantie zal voor binnen 2,5 jaar zijn. Vanavond zal ik ook niet vieren, morgen is het immers een werkdag”, besluit Johan Vande Lanotte.

Bekijk hier de reportage

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen. En vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier