Johan ruilde Torhoutse onderwijs voor herbronningshuis in Wallonië

© Johan Sabbe
Redactie KW

Meer dan twintig jaar heeft Johan Claus in Torhout gewoond en er geruime tijd lesgegeven aan het Sint-Vincentiusinstituut. Eind jaren negentig werd hij manisch-depressief, maakte een woelige echtscheiding door, maar kroop – na omzwervingen die zelfs tot in India reikten – geleidelijk uit het diepe dal. Nu woont hij met zijn vriendin Carine in het Waalse Honnay en straalt na turbulente tijden weer optimisme en levensvreugde uit. Ze runnen er een herbronningshuis : een heel bijzondere bed & breakfast.

“We leefden ons leven van elke dag, maar eind jaren negentig kwam de ommekeer”, blikt Johan Claus terug in een ruim en bijzonder openhartig interview van deze week. “Tijdens een leerlingenuitwisseling in Sicilië vloog ik op vraag van algemeen directeur Gaby Feys na een week met een meisje weer naar huis. Haar vader had ervoor gekozen om uit het aardse leven te stappen. Het vreselijke verdriet bij haar thuiskomst – onder meer bij haar opa – werd me te veel. Er knakte iets in mij. De veer brak en vanaf toen gleed ik in een diepe depressie. Ik, die doorgaans overliep van enthousiasme ! Ik, die lesgaf vanuit de filosofie : als ik zelf niet met de nodige geestdrift voor de klas sta, hoe kan ik dan van mijn leerlingen eisen dat ze er vol voor te gaan ? De diagnose van een arts uit Brugge was duidelijk en hard : bipolaire stoornis, beter bekend als manisch-depressief.”

Kelner in Oostenrijks skidorp…

Het was een keerpunt in zijn leven. Later zou zelfs een echtscheiding volgen, verloor hij alle contact met collega’s, buren, vrienden, zijn vrouw en zelfs zijn kinderen. Hij werkte een tijdje als kelner in een skidorp in Oostenrijk, sliep een tijdje op een matje in de living bij zijn oude moeder, en ging uiteindelijk op reis naar India. Om er een nieuwe liefde te vinden, verse levenslust en bakken vol spiritualiteit. Die hem uiteindelijk leidden tot wat en waar hij nu is: in een eigen herbronningshuis in Wallonië…

(JS)

Een ruime en integere babbel met Johan Claus, deze week in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier