Joef geeft centen aan jongeren

Redactie KW

Subsidies voor jongeren, dat was er al, maar nu is er iets nieuws. Met Joef loopt er nu in Roeselare een pilootproject waarbij acht jongeren zelf mogen beslissen naar waar er centen gaan.

Het gaat om een project voor jongeren dat overgewaaid is uit het buitenland. Daar heet het ‘Youthbank”, hier is het Joef, ofwel Jeugd Onderneemt En Financiert. Het project in Roeselare is een pilootproject voor België. Een achttal jongeren werden gezocht en zij krijgen een budget ter beschikking van de stad Roeselare en van het Streekfonds West-Vlaanderen. Het budget bedraagt in totaal 6.000 euro en dat bedrag mogen ze gebruiken om jongerenprojecten in Roeselare of de regio financieel te ondersteunen. De criteria worden opgesteld door de jongeren zelf en zij beslissen naar waar de centen gaan.


Want uiteraard delen ze niet zomaar uit. Er is grondig over nagedacht en de projecten die zullen worden gesteund moeten aan een en ander voldoen. Zo moeten ze geleid worden door jongeren, is er best een maatschappelijke meerwaarde en mag het geen commercieel initiatief zijn. Maar er zal ook op andere zaken gelet worden. Zo zullen projecten waarbij mensen de kans krijgen om dingen te doen die ze anders nooit zouden kunnen doen voorrang krijgen.


Er is tijd tot 30 januari 2009 en de beslissing gebeurt dus door de acht jongeren zelf. En in dit geval zijn die acht mensen dus Ward Lamsens, Tine Dejonckheere, Tine Vandewalle, Jennifer Huvaere, Lukas Demey, Klaas Deconinck, Ylien Strubbe en Bastiaan Van denabeele. Alle info én het inschrijvingsformulier staat op de site. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier