Jo Lernout doet zaken in China met ‘MiaMia’

Redactie KW

Jo Lernout en zijn zoon Stephen zijn actief aan het ondernemen in Amerika en straks trekken ze naar China. Niet met chocolade of met speelgoedhamsters, maar met ‘MiaMia’, een mobiele informatiedienst.

Dat meldt het IT-tijdschrift Datanews op haar website. Jo Lernout en zijn zoon werden van de week gespot op een beurs in Orlanda in Florida, Amerika. Daar was er heel wat belangstelling voor het MiaMia-project van de West-Vlaming. MiaMia is een mobiele informatiedienst, een soort van 1207: gebruikers stellen een vraag via een sms, een ingesproken bericht of een mail en krijgen binnen enkele seconden een antwoord op hun vraag. Er is taalverwerkingsoftware ontwikkeld voor het project en het zoekprogramma gaat automatisch op zoek naar het antwoord op de vraag. Tenzij bij heel ingewikkelde vragen, dan worden callcenters automatisch ingeschakeld.

Ruchtbaarheid

Het project is uitgetest in ons land, in Groot-Brittannië, Australië, Canada, Hongkong en op de Filipijnen. Voorlopig werkt de service in het Engels, maar er komt ook een Nederlandse en een Franse versie. En tegen eind dit jaar moet de Chinese versie klaar zijn. Want daar heeft Jo Lernout, dat heeft zijn zoon tegenover Krant van West-Vlaanderen bevestigd, een langetermijndeal met een grote telecomoperator rond. Meer dan de bevestiging wou Jo Lernout niet kwijt, er moet eerst volume worden gedraaid en de tests moeten afgelopen zijn. Lernout zorgde zelf voor de semantische vertalingsmachines Chinees-Engels.

Voor het hele project waren investeerders nodig en blijkbaar heeft Jo Lernout geen problemen om die te vinden. “Een vijftiental Vlamingen heeft 1 miljoen euro in MiaMia gestoken. Het was niet eens moeilijk om investeerders te vinden”, liet Jo Lernout de collega’s van de nieuwswebsite datanews.be noteren. De verkoop van chocolade en speelgoedcavia’s waren niet zijn ding, verklaart hij verder. Maar MiaMia doet hij met hart en ziel en daar is hij dan ook dag en nacht mee bezig.

Voor Lernout zijn project zijn intussen zo’n 100 mensen aan de slag. Kosten, waartegenover voorlopig nog geen inkomsten staan. Jo Lernout verwacht dat het project over een half jaar helemaal aan het draaien is en dat er dan wel geld zal worden verdiend. (JG)

Krant van West-Vlaanderen van 8 mei 2009.

Update: Eerder schreven wij over een bedrag van 15 miljoen euro. Dat moet 1 miljoen euro zijn. Onze excuses.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier