Jeugdraad krijgt inspraak in plannen Kosmos in Heuvelland

Redactie KW

De Heuvellandse jeugdraad krijgt inspraak bij de opmaak van de plannen voor het domein Kosmos op de Rodeberg te Westouter. De Kosmos is nu eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Dat de Kosmos-site aangepakt wordt, is op zich al erg belangrijk. Dit was ooit een van de belangrijkste trekpleisters voor jongeren in de regio. We hopen dat dit opnieuw zo kan worden,” zegt Wieland De Meyer, oud-voorzitter van de jeugdraad.

,De verloedering op de site is ondertussen een halt toegeroepen. Het ANB heeft alle bijgebouwen op het domein laten slopen. Ook het zwembad beneden is volledig afgebroken. De toegangen tot het hoofdgebouw werden nu ook goed afgesloten, zodat ongewenste bezoekers er niet meer zomaar binnen kunnen.

Geen zwemvijver

De jeugdraad adviseert om bij de ontwikkeling van de site er zeker voor te zorgen dat er speelkansen komen voor kinderen. Er kan zeker gewerkt worden met reliëf, beplanting, natuurlijke en avontuurlijke speeltoestellen om er een echt avontuurlijk speelterrein van te maken dat een regionale uitstraling heeft. Dergelijk speelterrein kan een troef worden voor de gemeente. De jeugdraad vraagt ook expliciet om de aanwezigheid van water en dat komt er. Al wordt het vermoedelijk geen echte zwemvijver.

Speelbos

“Belangrijk is ook dat het speelbos aantrekkelijker gemaakt wordt en dat er een goede overgang wordt gemaakt tussen het Kosmos-gebouw en het speelbos. Het ontwerpbureau zit zeker op dezelfde golflengte om er een echt avontuurlijk speelterrein van te maken zoals wij het vragen. Ze staan echt open voor onze opmerkingen en suggesties,” aldus Wieland. Hij vindt het erg positief dat de jeugdraad al heel vroeg in de ontwerpfase bij dit ontwerp betrokken werd. “Want nu kunnen we er verder samen aan werken. We mogen nog altijd heel wat suggesties doorgeven. Het is zelfs de bedoeling dat we in de grote vakantie een aantal dagen samen met de ontwerpers ter plaatse aan de slag gaan om een heel deel van de realisaties zelf aan te planten en ter plaatse aan te brengen. Dat is dan wel de ultieme garantie dat een groot deel zal zijn zoals wij het willen,” besluit Wieland.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier