Jeugdhuis OHK uit Oostende vreest de deuren te moeten sluiten

Redactie KW

In de Christinastraat 113 bevindt zich het jeugdhuis OHK (Oostendse Hobby Klubs). Jeugdwerkers Rob Lemmens en Niek Devos trekken aan de alarmbel, want OHK krijgt het moeilijk om te overleven.

Jeugdhuis OHK ontstond onder impuls van enkele chiroleiders. „Zij wilden naast hun uren in de jeugdbeweging ook een andere vereniging opstarten om jongeren een vrijetijdsbesteding aan te bieden. In die tijd was alles nog vrij afhankelijk van de verzuiling. Ondertussen bestaat OHK al meer dan 40 jaar”, vertellen Rob Lemmens en Niek Devos. Het duo is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken in het jeugdhuis. Het duo benadrukt dat het jeugdhuis een meerwaarde is voor het Oostendse uitgaansleven. „Dit is een van de weinige plaatsen waar verschillende subculturen zich kunnen verenigen. Dit gebouw biedt onderdak aan maar liefst tien Oostendse groepen”, vervolgt Niek.

Financieel moeilijk

Het jeugdhuis heeft het op financieel vlak enorm moeilijk om te overleven. „Het stadsbestuur doet wel een redelijke bijdrage om ons budgettair bij te springen, maar toch kampen we al jaren met een aanzienlijke schuldenberg. Met onze subsidies komen we amper toe om nog maar de kosten voor de verwarming en de elektriciteit te betalen. De financiële situatie dreigt stilaan te ontsporen. Rob en ik zijn hier aan de slag als voltijds jeugdwerker. Door de huidige situatie hebben we besloten om een deel van ons inkomen af te staan zodat er toch nog optredens kunnen worden georganiseerd. Bovendien is de OHK sinds kort een dag minder open tijdens de week om de kosten wat af te remmen. Ondanks deze inspanningen hebben we nog lange weg te gaan”, onderstreept Niek.

Alles om OHK te laten overleven

Gepolst naar een reactie benadrukt schepen van Jeugd Arne Deblauwe dat het stadsbestuur er alles aan doet om de vzw OHK te laten overleven. De schepen weerlegt ook dat de vzw met de subsidies amper de kosten voor verwarming en elektriciteit kan betalen. „OHK krijgt in 2011 84.929 euro, dat is zowat het dubbel van het bedrag dat de drie andere jeugdhuizen krijgen”, besluit de schepen.

(MF/SR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier