‘Jettie’ hoopt in Torhout op tweede prinsentitel carnaval

De groep Torhoutse carnavalsprominenten vorig jaar met centraal stedelijke prins Dirk 'Jettie' Couwelier en links prins bij de derde leeftijd Ronny Boussauw. © Foto JS
Johan Sabbe

Dirk Couwelier van de Orde van de Sparrestee, alias Jettie, is vorig jaar in Torhout met een verpletterende zege prins carnaval geworden. Straks, bij de verkiezing op zaterdagavond 24 februari, mikt hij op zijn tweede titel.

De 53-jarige Jettie neemt het dit keer op tegen nieuwkomer Jurgen Vincke van de Orde van de Bourgondiërs. Voor de verkiezing bij de derde leeftijd wordt het dezelfde strijd als vorig jaar, met name tussen Ronny Boussauw van de Orde van de Bourgondiërs en Gabriël Tanghe van de Orde van de Sparrestee. Ook hier mikt uittredende prins Ronny op een tweede opeenvolgende zege.

Dirk ‘Jettie’ Couwelier wil graag keizer worden

Na enkele magere jaren vierde carnaval vorig jaar weer hoogtij in Torhout. Voor de stedelijke prinsenverkiezing daagden liefst 1.189 mensen op om te stemmen, in vergelijking met de laatste jaren een ongezien hoog aantal. Dirk Couwelier van de Orde van de Sparrestee was de gedoodverfde kandidaat op de overwinning en maakte zijn favorietenrol ook waar. Hij behaalde 833 stemmen tegen 296 voor Wim Corneillie van de Orde van de Bourgondiërs en 55 voor onafhankelijke kandidaat David Vaneecke, alias Crazy Dave. Vijf stemmen waren ongeldig.

Toen al liet Dirk, die jeugdtrainer bij KM Torhout is, er geen twijfel over bestaan: “Jettie zou Jettie niet zijn, als hij niet doorging tot de keizerstitel”, zei hij. “Volgend jaar sta ik er weer, hopelijk zelfs nog sterker dan nu.”

En kijk: hij heeft woord gehouden. Op zaterdag 24 februari vanaf 19 uur in zaal De Mast neemt hij het op tegen Jurgen Vincke.

Ronny gaat voor tweede titel bij de derde leeftijd

Ook voor de verkiezing bij de derde leeftijd, gewonnen door Ronny Boussauw, was de aanwezigheid van 357 stemmende carnavalisten vorig jaar respectabel. Straks gaat uittredende prins Ronny opnieuw de strijd aan met Gabriël Tanghe, die een jaar eerder zelf al eens prins geworden was. Ronny won vorig jaar met 204 tegen 152 stemmen. In 1998, precies twintig jaar geleden, is Ronny Boussauw in Torhout al keizer carnaval geworden. Hij is in het carnaval dus terug van weg geweest.

De verkiezingen bij de derde leeftijd hebben niet langer op dinsdagnamiddag plaats, maar voortaan op dezelfde zaterdag als de verkiezingen voor de stadsprins, zij het in de namiddag: op zaterdag 24 februari vanaf 13.30 uur in zaal De Mast. Dat maakt het er organisatorisch eenvoudiger op.

De carnavalsnamiddag voor de kinderen is op woensdag 28 februari om 14 uur in zaal Club de B voorzien (met De Feesttherapeut) en de carnavalsstoet op zondag 11 maart om 14.30 uur. Vorig jaar werden Daan Seys en Nore Boddin de prins en prinses van de jeugd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier