Jerry uit Waregem maakt ‘De Grote Sprong’… in de tuin

Redactie KW

Waregemnaar Jerry Lefebvre is Belgisch kampioen schoonspringen. Maar terwijl bekende Vlamingen alle faciliteiten krijgen om te oefenen, moet hij dat doen op onmogelijke uren én in zijn tuin.

Er zijn slechts een vijftal locaties in Vlaanderen waar Jerry kan trainen zoals het hoort. “In het zwembad aan de Stropstraat in Gent, waar ik een club oprichtte, kunnen we op zaterdag trainen van 8 tot 9 uur en op maandag van 22 tot 23 uur. Dat is veel te kort. Je moet altijd kiezen: ofwel sprongen maken die je min of meer beheerst, ofwel een nieuwe sprong aanleren. In een sessie van twee uur lukt die combinatie wel. Daarom ga ik één keer per week trainen in Eindhoven.”

Omdat binnenkort het Belgisch kampioenschap eraan komt, en hij dus volop moet oefenen, heeft hij een wipplank in zijn tuin geïnstalleerd. Een ingegraven trampoline garandeert hem een zachte landing. “Dat is nuttig. Als ik er hier voor kan zorgen dat mijn vertrek, aanloop en hoogte oké zijn voor één salto, dan zijn ze dat in het zwembad ook voor tweeënhalve salto. Voor het BK is deze voorbereiding geen nadeel, want de trainingsomstandigheden zijn voor elke deelnemer dezelfde.”

De Grote sprong maakt schoonspringen populair

Sinds het begin van het programma zijn er een tiental leden bijgekomen in Jerry’s Royal Gent Swimming Club (RGSC), waardoor ze tegenwoordig met vijftien kunnen trainen. “Een verdere groei zou ons in een sterkere positie brengen om te onderhandelen over meer en betere trainingsuren.” Een sprong van een platform op tien meter hoogte is trouwens niet meer voor Jerry. “Ik doe het niet meer sinds ik bij zo’n torenduik een schouderblessure heb opgelopen doordat ik niet correct met de armen door het wateroppervlak kliefde. Je mag het echt niet onderschatten.”(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier