Jeroen uit Langemark getuigt vanuit de Filipijnen: “Niet naar de lijken kijken en blijven doorstappen”

Redactie KW

De 31-jarige Jeroen Clauw bevindt zich al enkele dagen, samen met zijn Filipijnse echtgenote, in het oog van de storm.

Jeroen verbleef in een hotel in de zwaar getroffen stad Tacloban, samen met zijn Filipijnse vrouw Chieroen Capao, toen de tyfoon over het land raasde. Omdat ze wisten dat er iets op komst was, hadden ze de avond voordien al hun valiezen gepakt. Zondagochtend wilden ze om 5 uur vertrekken, maar omdat het zo hevig regende, had Jeroen daar weinig zin in. “Maar mijn vrouw drong aan, dus vertrokken we toch maar. Wel, door haar zijn we eruit geraakt”, laat hij vanuit de Filipijnen weten. Het water stroomde op dat moment al het hotel binnen. “Ik heb gevreesd voor mijn leven, want dat water bleef maar stijgen”, vertelt hij ook nog. “Wij zaten echt in ground zero.”

Blijven doorstappen

In Tacloban merkte Jeroen maar weinig hulp. “De luchthaven van Tacloban ligt op 15 km van de stad vandaan. Wij hebben die weg te voet gedaan, en die lag vol met brokstukken, kapotte auto’s en lijken.” Zijn beschrijving van wat er door hem heen ging op die oneindig lijkende tocht, spreekt boekdelen. “Niet stoppen, niet wachten, niet veel rondkijken, geen foto’s nemen, niet naar de lijken kijken. En blijven doorstappen, zonder eten of water. Het was een helse tocht, door felle hitte en zon, stank van rottende lijken. Nooit wil ik nog zoiets meemaken.”

Vandaag dinsdag vertrekt hij met zijn vrouw naar Ormoc City, een zwaargetroffen streek waarvan de ambassade het afraadt om er heen te gaan. Maar Chieroen heeft er heel wat familie wonen – mensen van wie ze intussen wel al weet dat ze veilig en wel zijn. Een cameraploeg van de VRT vergezelt hen.

1.798 mensenlevens

De doortocht van de tyfoon Haiyan heeft volgens de lokale autoriteiten 1.798 levens geëist. Bijna 3.000 mensen raakten gewond en minstens 82 zijn nog vermist, zegt het Filipijnse noodhulpagentschap. Meer dan 149.000 woningen werden vernield en de schade aan infrastructuur en landbouw loopt in de miljoenen.

(FJA/TOGH/Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier