Jean-Pierre Hautekiet en Frank Deleu: cd vol quatre-mains beiaardmuziek

Redactie KW

Samen met z’n Brugse collega Frank Deleu heeft de Oostendse stadsbeiaardier Jean-Pierre Hautekiet gezorgd voor een wereldprimeur met een cd vol vierhandig of quatre-mains gespeelde beiaardmuziek.

De Oostendse stadsbeiaardier Jean-Pierre Hautekiet is ook adjunct-beiaardier in Brugge en vormt al een paar jaar een duo met de Brugse stadsbeiaardier Frank Deleu. “Op piano spreek je van een quatre-mains als er twee pianisten op één instrument een stuk spelen. Samen met Frank doe ik dat dus ook af en toe, maar dan op beiaard”, zegt Jean-Pierre, die ook nog leraar kerkorgel aan het Oostends Conservatorium, pianist-begeleider aan de Muziekacademie in Veurne en organist en koorleider aan de Sint-Janskerk is.

De cd werd niet in Oostende opgenomen, maar in Menen omwille van de juiste tonnenmaat van de beiaard. Jean-Pierre: “Met een beiaard duik je nu eenmaal niet zo makkelijk een studio in als met een gitaar. En de muziek in de toren zelf opnemen levert teveel storende omgevingsgeluiden en klanken op. De ideale klankopname moet dus onderaan in de directe omgeving van de toren gebeuren. We hebben uiteindelijk toch een klankzuivere cd kunnen afleveren.”

(ML)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier