Jean-Marie Dedecker (LDD) wil debat over hele parlementair mandaat

Redactie KW

“Ik heb niets tegen de herziening van ons statuut”, zei hij donderdag in De Ochtend op Radio 1. “Maar voer een deftig debat over de toekomst van ons parlementair mandaat.”

Voor Kamerlid en LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker komt de beslissing over het afschaffen van de uittredingsvergoeding voor Kamerleden die vrijwillig vertrekken neer op ‘paniekgedrag’. Dedecker spreekt van een heksenjacht tegen politici en een ‘mediatieke storm’. “Er zijn er die onterecht hun vertrekpremie opstrijken en onmiddellijk is er een paniekreactie om de gemoederen te stillen.”

Vergelijking met verloning in privésector gaat niet op

Hij vindt dat de vergelijking van de verloning van politici en die van mensen die in de privésector aan de slag zijn niet opgaat en vraagt een debat over alles wat bij een parlementair mandaat komt kijken. “Willen we parlementairen die een tijdje verlof zonder wedde kunnen krijgen? Willen we parlementairen die na hun loopbaan kunnen terugvallen op de zuil? Of willen we mensen die nog vrij kunnen zeggen: ‘Kijk, ik ga me een tijdje in de politiek gooien, achteraf krijg ik een periode om me te adapteren’?” Hij merkt op dat hij heel wat persoonlijke schulden maakte toen hij enkele jaren geleden zijn partij oprichtte.

Afspraken pas op einde legislatuur aanpassen

De vertrekpremie voor parlementairen dient om die mensen opnieuw te helpen integreren of opnieuw aan een job te helpen, legt Dedecker uit. “We hebben ingeleverd op onze wedde, we hebben ingeleverd op ons pensioen en ik wil ook inleveren op onze vertrekpremie. Maar voer daar een deftig debat over.”

Dedecker vindt dat afspraken over de verloning pas op het einde van de legislatuur veranderd mogen worden. “Als je de wedden verandert, verander ze op het einde van het mandaat”, zegt hij. “Als je een voetbalmatch speelt, dan verander je ook de regels niet tijdens de duur van het spel.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier