Jean-Marie Cool legt eed af als nieuwe procureur des konings van Kortrijk

Redactie KW

Het parket van Kortrijk heeft een nieuwe procureur des konings. Waregemnaar Jean-Marie Cool mocht vandaag de eed afleggen in Gent. Cool was tot nu werkzaam als advocaat- generaal van het parket van het hof van beroep daar. In zijn nieuwe functie zal hij niet langer zetelen in rechtszaken maar hij zal wel het beleid kunnen sturen. De nieuwe procureur wil vooral ook aandacht hebben voor de kleine criminaliteit in het gerechtelijk arrondissement Kortrijk.

“Het is een mooie dag voor mij en mijn familie op professioneel vlak,” zei Cool na de eedaflegging. “Ik heb al een mooie loopbaan achter de rug en nu zal ik mij 100 procent inzetten om in dezelfde lijn als mijn voorganger verder te werken.”

Als procureur in Kortrijk heeft hij nu de leiding over meer dan twintig substituten die het openbaar ministerie vertegenwoordigen en een bepaalde straf eisen in rechtszaken. Voordien was hij zelf een soort substituut maar dan bij het hof van beroep. Zijn specialisaties waren ondermeer drugs. “En ook de laatste tien jaar bijzonder veel zedenzaken,” vult hij aan. “Voor de vierde kamer kwamen alle zedenzaken uit West- en Oost-Vlaanderen. Dat is nu natuurlijk bijzonder actueel, ik heb er honderden behandeld.”

En dat brengt ons naadloos bij het pedofiliedossier van Stella Maris dat momenteel bij het Kortrijkse parket ligt. Kent hij die zaak al goed? “Nog niet echt, maar het is één van de eerste zaken die ik zal doornemen om de impact te kennen.”

De nieuwe procureur zal vooral de specialisatie van het Kortrijkse parket als enige in de provincie in milieuzaken voortzetten. Maar hij is ook van plan de kleine criminaliteit voldoende aandacht te schenken omdat de impact daarvan op slachtoffers vaak groot is.

(kb/jv)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier