Japanse reus stapt in Vlaamse windparken voor de kust

© Foto Frank
Redactie KW

Het Japanse conglomeraat Sumitomo investeert meer dan 100 miljoen euro in Belwind en Northwind, de Belgische offshorewindmolenparken van de supermarktketen Colruyt en van de gelijknamige familie.

Dat schrijven De Tijd en L’Echo woensdag op basis van meerdere bronnen. Volgens de kranten kan het Japanse geld de uitbouw van windenergie op de Noordzee versnellen. Concreet verkoopt Parkwind, de Colruyt-verankeringsholding boven de twee offshoreparken, participaties aan Sumitomo. Zo worden de Japanners een gelijkwaardige partner in Belwind en Northwind. Het is ook de bedoeling dat de andere Parkwind-partners – Rabo en Meewind bij Belwind, Aspiravi bij Northwind – aan boord blijven.

De operatie betekent in geen geval dat Colruyt, een pionier in groene energie, uit de sector stapt, luidt het. Dankzij de gedeeltelijke verkoop krijgt Parkwind net tientallen miljoenen euro’s cash binnen om verder te investeren. De bouw van offshorewindparken is bijzonder kapitaalintensief en kost snel honderden miljoenen euro’s.

Via Parkwind is Colruyt de grootste investeerder in Belgische windenergie op zee. De supermarktketen investeerde al ruim 120 miljoen euro in offshoreparken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier