Jan Ypermanziekenhuis laat nierpatiënten thuis dyaliseren

Redactie KW

Een patiënt van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper is de eerste Zuid-West-Vlaming die bij hem thuis hemodialyse toepast. Dat is nierdialyse waarbij het bloed uit het lichaam wordt getrokken om het te zuiveren. Een andere vorm van dialyse gebeurt al langer thuis, maar daar komen slechts weinigen voor in aanmerking.

Bakker Marc Sansen uit Poperinge bepaalt zelf wanneer hij aan de nierdialyse gaat. Hij is de eerste patiënt in Zuid-West-Vlaanderen die zich thuis dialyseert waarbij het bloed uit het lichaam gaat en via een kunstnier gezuiverd wordt. Marc heeft zo meer vrijheid.

“Ik zit in veel vergaderingen, vooral in de bakkerijsector, en die zijn soms ‘s ochtends en soms ook ‘s avonds. Bij de dialyse zit je in de ochtendploeg of de avondploeg. Er is dan ook nog mijn werk, op zaterdagochtend ben ik liever in de bakkerij en vroeger moest ik dan naar Ieper.”

Voor zijn thuisbehandeling kreeg hij een opleiding in het ziekenhuis. “We bereiden hen voor op dingen die fout kunnen lopen, zoals bloeddrukval of krampen” zegt Nathalie Nuyttens van het ziekenhuis. “We maken hen duidelijk wat de symptomen zijn en dat ze dan de benen plat moeten leggen of instellingen van het toestel veranderen zodat je geen vocht meer onttrekt en eventueel vocht bijgeven.”

(JV/KB)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier