Jan Yperman ziekenhuis vaccineert tegen kinkhoest tijdens zwangerschap

Redactie KW

De dienst Gynaecologie-Verloskunde van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is van start gegaan met een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap.

De kinkhoestvaccinatie gebeurt in samenwerking met de dienst Pediatrie van het Jan Yperman Ziekenhuis, de huisartsen uit de regio en Kind & Gezin. De risico’s van kinkhoest zijn namelijk niet te onderschatten. Het is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen en wordt gekenmerkt door hevige en aanhoudende hoestbuien. Kinkhoest treft vooral jonge kinderen. Kinderen jonger dan 1 jaar zijn ook veel gevoeliger voor zeer ernstige complicaties, vooral als ze nog niet gevaccineerd zijn.

Ook naaste familieleden

Een pasgeborene krijgt een eerste vaccinatie tegen kinkhoest vanaf de leeftijd van 2 maanden. Tijdens de eerste twee levensmaanden is de baby dus niet beschermd tegen kinkhoest. Om dit te vermijden, wordt de mama gevaccineerd tussen week 27 en 32 van de zwangerschap. Daardoor kan de moeder voldoende antistoffen aanmaken, waardoor de baby voldoende beschermd wordt tijdens de eerste twee kritieke maanden. De gynaecoloog verwijst de zwangere door naar de huisarts, die het vaccin zal toedienen. De partner wordt ook aangeraden om zich te laten vaccineren, net zoals andere naaste familieleden.

(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier