Jan Vantoortelboom uit Elverdinge wint Bronzen Uil

Redactie KW

Jan Vantoortelboom, van Elverdingse komaf, heeft met zijn roman De Verzonken Jongen de Bronzen Uil gewonnen. Dat is zaterdagavond in Gent bekendgemaakt op het festival Het Betere Boek. Voor de Bronzen Uil was ook Ann De Creaemer uit Tielt genomineerd.

De Bronzen Uil is een initiatief van het Willemsfonds en bekroont het beste Nederlandstalige debuut. De winnaar krijgt 5.000 euro en een bronzen beeldje. Andere genomineerden waren: Annelies Beck (Over het kanaal), Ann De Craemer (Vurige tong), Maaike Gerritsen (De geboorte van een wees), Paul Jambers (De ontsporing), Eef Lanoye (Sterrenogen), Jo Van Damme (Ledeberg!), Mischa Van Vlier (Koude grond) en James Worthy (James Worthy).

Het bekroonde boek van Jan Vantoortelboom handelt over het onbezorgde leventje van twee tienerjongens dat plots brutaal door elkaar wordt geschud als hun moeder sterft en hun grootvader zich verhangt. Dat is – in een notendop – het verhaal van ‘De verzonken jongen’, de semi-autobiografische debuutroman van oud-Elverdingenaar Jan Vantoortelboom.

Zeeuws-Vlaanderen

Jan Vantoortelboom is intussen al een half leven weg zijn uit Elverdinge en woont en werkt in Zeeuws-Vlaanderen. In Het Wekelijks Nieuws West vertelde Jan Vantoortelboom over zijn boek, dat hij al meer dan 15 jaar in de vingers had: „Mijn broer herinnert zich dat niet meer, maar op mijn 18de heb ik hem ooit gezegd dat ik een boek zou schrijven. De zelfmoord van mijn grootvader in 1975, kort na mijn geboorte, en de dood van mijn moeder toen ik 16 was – vormen de basis van het verhaal. Toen mijn moeder op haar 42ste stierf aan kanker had dat een enorme impact op mij en mijn broer. Ons zorgeloze leventje werd in één klap helemaal dooreen gegooid.”

Elverdinge

Wie Elverdinge kent, zal in De verzonken jongen heel wat vertrouwde straten, plaatsen en zelfs personen ontmoeten: de Sint-Livinusstraat, de bosdreef, het domein van de graaf (in het boek gravin, red.), de plaatselijke slagersvrouw…

(JG/foto FB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier