Jan Turpijn is grootste kerstman ter wereld

Jan Turpijn is de grootste kerstman ter wereld
Redactie KW

In Nieuwpoort is de grootste Kerstman van Europa feestelijk binnengehaald. Het gaat om Jan Turpijn de trots van de Nieuwpoortse Reuzengilde die voor de gelegenheid werd omgetoverd in Kerstman. De gilde bestaat 85 jaar en dat wordt gevierd door de trots van Nieuwpoort in een winters pakje te steken. Alhoewel pakje, Jan Turpijn is ruim 10 meter hoog, weegt 750 kg en als de reus op staat gaat komen er 24 dragers aan te pas.

Jan Turpijn is de grootste gedragen reus van Europa. De stadsreus is genoemd naar de Nieuwpoortse burgemeester die in de 15e eeuw aan het hoofd van een leger Nieuwpoortse vrouwen de Fransen versloeg. En de vrouwen hebben nu nog altijd een boontje voor hun kolos.

“Er komt daar heel wat stress bij kijken,” zegt Maria De Groote van de Nieuwpoortse reuzengilde. “Dat is wel een beetje normaal zeker. Hoeveel uur zijn jullie bezig geweest ? Zo’n 20 uren. En hoeveel meter stof? Ik zeg het niet want er is een wedstrijd aan verbonden. Noem eens een cijfer. Meer dan 100 meter.”

De verklede Jan Turpijn is de blikvanger van SNEEUW IN DE STAD. De hele kerstvakantie is het Nieuwpoortse marktplein omgebouwd tot sneeuwdorp. In de plaats van de traditionele schaatspiste ligt hier een 30 cm dik sneeuwtapijt waar iedereen gratis van de winterpret kan genieten.

“Ik denk dat wij minder energie verspillen en meer energie bewust zijn dan veel ijspistes die wel veel energie gebruiken,” zegt schepen Erik Verdonck. “De sneeuw wordt toch gemaakt of ze nu hier ligt of ter plaatse blijft liggen. Dat is hetzelfde. Het blijft een krachttoer. Dat wel. Vanmorgen was het aanschuiven met de vrachtwagens die hebben zo’n 130 ton sneeuw gebracht en dan met de bulldozers om het presentabel te maken.”

De voorstelling van de grootste Kerstman van Europa werd afgesloten met een groot feest. En bij zo’n reuzenviering hoort ook een groots gebaar. Het stadsbestuur bood aan iedereen een glaasje aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier