Jan Huyghe stelt boek over visser Lucien Vanneuville voor

Redactie KW

Van de hand van Jan Huyghe verschijnt omstreeks de eindejaarsperiode het boek “Zeeman van de Westkust – naar 45 jaar vaarleven van Oostduinkerkenaar Lucien Vanneuville (IJslandvaart, mailboten, loodswezen)”.

Lucien Vanneuville, geboren in 1933 in Oostduinkerke, voer 45 jaar op zee. Als 15-jarige knaap startte hij in september 1948 zijn vissersleven als scheepsjongen op een Oostendse motortreiler. Hij bracht het tot schipper en voer onder meer tien jaar op de IJslandse wateren.

In juli 1965 zegde hij de visserij vaarwel en vervoegde de staatspakketboten, of de zo gezegde mailboten, die voeren van Oostende op Folkestone.

Zijn derde periode op zee voltrok hij van 1979 tot 1993 aan het loodswezen in Nieuwpoort.

Gewezen journalist Jan Huyghe, sinds 1996 communicatieambtenaar aan het gemeentebestuur van Koksijde, interviewde Lucien Vanneuville over zijn 45 jaar belevenissen op de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Het boek, dat bol staat van de avonturen, schetst een waarheidsgetrouw beeld van een zeeman van de Westkust uit de naoorlogse periode.

De titel “Zeeman van de Westkust” dekt volledig de lading van het werk aangezien Huyghe in zijn boek ook een lijst opneemt van circa 1000 namen van zeevissers van de Westkust (van Adinkerke tot Lombardsijde) tussen 1940 en 1995. De auteur werkt momenteel constant verder aan de samenstelling van deze lijst. Gewezen of nog actieve zeevissers van de Westkust die mogelijks voor opname van hun naam in die lijst in aanmerking komen, mogen zich zeker melden bij auteur Jan Huyghe (058 51 24 98 of jan.huyghe@belgacom.net).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier