Jan Hoet licht tipje van de sluier over tentoonstelling over de zee in Oostende

Redactie KW

Onder het curatorschap van Jan Hoet loopt van 25 oktober 2014 tot 19 april 2015 in Oostende een internationale tentoonstelling over de zee.

De kunstpaus gaf dinsdag een stand van zaken over “De Zee: Jewels of Light” in de badstad. Ook het campagnebeeld, een zeezicht van Dirk Braeckman, werd voorgesteld.

In juni raakte bekend dat Hoet in zee zou gaan met de stad Oostende. Een jaar voor de opening van de tentoonstelling gaf hij al een inkijkje. “We gaan het belang van de zee als instrument voor de kunstenaar aantonen en we beginnen met Gustave Courbet. Hij was het die voor de eerste keer geen dramatische benadering gaf van de zee”, klonk het. Hoet krijgt de opdracht om op acht locaties, waaronder de Ensorgalerij en de Venetiaanse Gaanderijen, verschillende kunststukken te tonen. De curator gaf al mee dat hij zal werken rond zeven thema’s gaande van “eb en vloed” tot “symbolie en metaforen”. “De zee is een magneet en een deel van het leven”, zei Hoet.

De komende maanden zal hij verschillende musea aanspreken om de werken te verzamelen. Hoet is ervan overtuigd dat hij zal slagen om alle vooropgestelde werken naar Oostende te halen. “De werken moeten naar hier komen”, luidde het. De tentoonstelling moet voor Oostende een waardige opvolger worden van de succestentoonstelling “Van Ensor tot Delvaux”. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen euro.

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier