Jagers tevreden met versoepeling vossenjacht

Redactie KW

Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen zijn niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege om de jacht op vossen soepeler te maken. Ook de partij Groen verzet zich er tegen.

Met de beslissing wil de regering het aantal schadegevallen dat door de vos is aangericht beperken. En dat is nodig zegt Bernard D’Hondt van de wildbeheereenheid van Lendelede. “Er is een grote overpopulatie bij de vossen. De vis heeft maar één natuurlijke vijand en dat is de mens. En die moet ingrijpen om die populatie in de hand te houden”, zegt hij.

Vossen zijn nuttig

Samen met enkele collega-jagers trok Dhondt dit weekend naar dit preiveld in Lendelede. Hier zijn een tijd geleden enkele kippen doodgebeten en het vermoeden is sterk dat er een vos in de buurt is. Na een kwartiertje zoeken is het raak. Met een welgemikt schot gaat een vrouwtjesvos tegen de vlakte. Maar dat alle vossen binnenkort uitgeroeid zullen worden is larie, menen de jagers. Zij willen de populatie alleen maar beheren, want de vos kan ook nuttig zijn. “De vos mag niet uitgeroeid worden, die eet ook schadelijke dieren zoals muizen en ratten. En zieke konijnen of hazen. De vos is een natuurlijke regelaar”, besluit Bernard D’Hondt.

Jagers tevreden met versoepeling vossenjacht

Bekijk hier de reportage

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws vanaf 18u30

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier