Jagers mogen niet schieten op gaaien en spreeuwen in Diksmuide

Redactie KW

Schepen van Leefmilieu Peter Bossu (SP.A-Open) verbiedt jagers om in Diksmuide te schieten op gaaien en spreeuwen. “Gaaien en spreeuwen in Diksmuide bestrijden, is onzin want er is geen schade van deze soort”, aldus de schepen.

Bij het stadsbestuur van Diksmuide kwam van de WBE Westhoek opnieuw een aanvraag binnen voor de bestrijding van onder meer gaai en spreeuw. “Net als vorig jaar laat ik dit als schepen niet toe”, zegt Peter Bossu. “De gaai komt maar sporadisch voor in de zeldzame bosgebieden van Diksmuide en die vogelsoort in Diksmuide bestrijden is onzin want er is geen schade van deze soort. Conform de wetgeving kunnen spreeuwen enkel bestreden worden tussen 1 mei en 31 oktober ter voorkoming van schade aan professionele fruitteelt. Op het grondgebied van Diksmuide is er geen professionele fruitteelt waar spreeuwen schade kunnen veroorzaken en er is dus geen onderwerp voor deze vraag. De bestrijding van spreeuw moet dus voor het gehele grondgebied van Diksmuide verboden worden.”

“Dit gaat om een standaardaanvraag die we naar alle gemeenten in het gebied sturen”, reageert Fernand Adam van WBE Westhoek. “Ik stel vast dat deze aanvraag voor bijvoorbeeld Veurne alvast geen probleem was.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier